Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivan Penava je gradonačelnik Vukovara

29.06.2014.

21:05

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema neslužbenim rezultatima HDZ-ovac Ivan Penava novi je gradonačelnik Vukovara. Osvojio je 50,19 posto glasova dok je za Željka Sabu glasovalo 48,85 posto Vukovaraca. Penava je imao 191 glas više.

Kako je objavljeno na službenoj stranici Državnog izbornog povjerenstva na izborima je sudjelovalo 52,33 posto birača. Za Penavu, kandidata koalicije HDZ- HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ glasovalo je 7.137 Vukovaraca.


SDP-ovac Željko Sabo za gradonačenika se kandidirao kao nezavisni kandidat i danas mu je glas dalo 6.946 birača. Marijana Budimir, koja je Sabu prošle godine prijavila za pokušaj podmićivanja - zbog čega se protiv njega vodi sudski postupak -  uz Penavu je izabrana za zamjenicu gradonačelnika, kao i Marijan Pavliček.

Sada se očekuje kako će proteći preslagivanje u Gradskome Vijeću gdje je koalicija predvođena HDZ-om prije dva tjedna dobila 10 vijećničkih mandata. Koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ ima 10 vijećnika. Koalicija SDP-HNS-SU i koalicija srpskih stranaka SDSS-SNS-NSS u vukovarskom Gradskom vijeću imaju po pet vijećnika. Jezičac na vagi mogao bi biti glas HDSSB-ove vijećnice, koja je također prije dva tjedna prošla u Gradsko vijeće s liste Saveza za Hrvatsku.

Milanović o izborima u Vukovaru

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je ocijenio da na lokalnim izborima u Vukovaru građani biraju između politike prošlog stoljeća i politike koja zagovara normalan život. "S jedne strane, imamo ekipu i stožer u Vukovaru koji ga žele vratiti tamo gdje je bio prije 20 godina i, s druge strane, politički blok u kojem se ljudi okupljaju bez obzira jesu li Hrvati ili Srbi, a koji žele normalan život i napredak koji je vidljiv u proteklih pet-šest godina koliko je gradonačelnik bio Željko Sabo", rekao je Milanović danas u Supetru odgovarajući na novinarski upit kakva su mu očekivanja od izbora u Vukovaru. Prema Milanovićevim riječima, Vlada ne može nametati tko će biti gradonačelnik Vukovara nego će o tomu odlučivati njegovi građani. "Vlada pomaže maksimalno koliko može, ali ne možemo građanima nametnuti tko će im biti gradonačelnik. Ako žele ljude koji žive u prošlom stoljeću, neka ih biraju", rekao je Milanović i dodao: "Ja ne bih da sam u Vukovaru, ali ako se slučajno to dogodi, zbog toga Vukovar neće imati nikakve posljedice". Po mišljenju premijera, moramo se zapitati i jesmo li donijeli najbolji Zakon o lokalnoj samoupravi koji, kako je rekao, svakom destruktivcu koji se zainati omogućava da isprovocira nove izbore, na način da sruši proračun. To nije dobro, skupo je, tko god bio na vlasti, SDP ili HDZ", dodao je premijer.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.