Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba "Posebna nadahnuća" Dinka Županovića

19.11.2021.

18:25

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Poznat i etabliran umjetnik, akademski slikar vrlo je značajan umjetnik regije pa i šire, a djeluje značajnije već od 1984. godine kada završava Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani, i to u klasi renomiranih umjetnika poput prof. Štefana Planinca, Marijana Trsara, Janeza Bernika i ostalih.

Akademski slikar, g. Dinko Županović, bio je član HDLU-a Osijek, Vinkovci, udruge Prizma, a za svoj rad dobio je i dvije prestižne nagrade. Sudionik je više kolonija i humanitarnih aktivnosti. Između ostalog, bavi se i grafičkim dizajnom, slikarstvom, crtežom, grafikom, restauriranjem i pedagoškim radom. Slikar je polivalentni umjetnik, snažne vokacije i solidnog likovnog obrazovanja.
Ovom prigodom autor se predstavlja djelima čija je glavna značajka odnjegovani likovni jezik, snažne teksture na crti kasnog postimpresionizma / ekspresionizma i fovističkih zasada koji kod autora poprimaju nekim dijelom lirsku komponentu. Autora je unatoč ove načelne odrednice teško precizno sistematizirati, budući da njegov govor likovnosti u pojedinim likovnim elementima ima svoju posebnost i izvornost.
Umjetnik teži sažetom interpretiranju, propitujući odnose i likovnost. Potez je koherentan, čvrst i posjeduje strukturu a likovno je izvrsno transponiran i prožet izraženim duktusom te vibratnom epidermom. Ploha posjeduje dinamizam i jasnu fakturu koju autor postavlja najčešće okomito i vodoravno.
Likovno znanje koje autor nedvojbeno posjeduje i emanira velika je pomoć za jasnu artikulaciju osobnog identiteta i duhovnosti koji prilično dobro korespondiraju. I u ovom prostoru eksponati izvrsno komuniciraju s ambijentom, a posebno se to odnosi na postavljanje eksponata na štafelaj kao da nas umjetnik podsjeća da Štafelajno slikarstvo ne umire nego da treba tražiti novu formu, značenje na crti modernosti koja posjeduje univerzalni likovni govor.I ova ideja ide u prilog bezgraničnoj kreativnosti ovog umjetnika u čijim radovima je osim estetizacije prisutna i poruka.
(Iz kataloga - napisao prof. dr. sc. Mladen Jurišić)

Dinko Županović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.