Hrvatski radio

Radio Osijek

Jean-Michel Nicolier dobio most u Vukovaru

18.09.2014.

16:03

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pješački most preko Vuke u Vukovaru od danas nosi ime Jeana Michela Nicoliera. Odluku su danas donijeli vijećnici Gradskoga vijeća.

„Inicijativa za donošenje odluke o nazivu pješačkog mosta na Vuki prema Jeanu Michelu Nicolieru stigla je od četrnaest udruga proisteklih iz Domovinskog rata i na prijedlog pripadnika HOS-a iz Kutine koji su branili Vukovar u jesen 1991. godine na vukovarskom Sajmištu. Na takav način odajemo počast nekome tko je iz Francuske došao u Hrvatsku i Vukovar boriti se, na kraju položiti i svoj život, za istinu i pravdu u Republici Hrvatskoj“, naglasio je na sjednici obrazlažući prijedlog vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić nije krio zadovoljstvo donesenom odlukom: „Imenovanjem mosta po Jeanu Michelu Nicolieru ispravili smo nepravdu koja mu je nanesena nepoštivanjem volje većine u slučaju donošenja imena sadašnjeg  Mosta prijateljstva u Vukovaru, koji je trebao nositi ime po tom hrabrom francuskom dragovoljcu. Vjerujem kako ćemo u nadolazećem vremenu, a nakon ovakve odluke, urediti i primjeren sadržaj koji će jasno prikazati osobu po kojoj je most dobio naziv.“  

Jean-Michel Nicolier, rođen u Vesoulu, u Francuskoj, 1. srpnja 1966. godine,  bio je francuski dragovoljac i hrvatski branitelj u Domovinskom ratu koji je kao pripadnik HOS-a 1991. godine sudjelovao u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmište. Početkom studenog ranjen je i prebačen u vukovarsku bolnicu gdje je dočekao kraj obrane grada. Ubijen je na Ovčari 20. studenog 1991. godine, ali njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Zbog zasluga u obrani Hrvatske Jeana Michela Nicoliera posmrtno je Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a odlikovanje je primila njegova majka Lyliane Forunier.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.