Hrvatski radio

Radio Osijek

Josipović: "Dostojanstveno i u tišini odati počast žrtvama"

08.11.2014.

12:43

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Ivo Josipović danas je položio vijenac i zapalio svijeće na mjestu pogibije Blage Zadre, kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju i na Ovčari, a u Vukovaru je kako bi u Klubu sudaca održao predavanje o hrvatskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Polažući vijence na Ovčari predsjednik je pozvao na dostojanstveno odavanje počasti na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog: "To je dan kada se sjećamo velike tragedije, kada se sjećamo žrtava i to je dan kada pristojnost ili pijetet nalaže da se ne bavimo politikom, da svi zajedno odamo počast dostojanstveno i u tišini onima koji su položili život za domovinu", rekao je Josipović.

Predsjednik je odgovarao na pitanja novinara. „Naravno da svi podržavamo one primjedbe koje branitelji imaju kada je riječ o skrbi, kada je riječ o problemima u ostvarivanju njihovih prava. Drugi aspekt su pitanja koja prerastaju izvorni razlog prosvjeda i tu će morati doći do određenog rješenja i kompromisa,“ rekao je predsjednik Josipović govoreći o prosvjedima branitelja. Upitan kako komentira odluku Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu da zbog bolesti privremeno na slobodu pusti Vojsilava Šešelja, optuženog za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH, Josipović je odgovorio: „Žalosno je da taj predmet nije završio osuđujućom presudom, kao što smo svi očekivali. O njegovom zdravstvenom stanju ne mogu govoriti, ali čini se da je, prema izjavama koje daje, još uvijek spreman na neprimjerene političke govore i aranžmane i neka je na dušu onima koji su tu odluku donijeli“.

Nova vanjska politika, koju Hrvatska provodi od pristupanja u EU, predstavlja odmak od statusa male države prema statusu male sile, pri čemu su glavne poluge koje Hrvatska koristi u približavanju tom cilju upravo članstvo u EU i NATO savezu, istaknuo je Josipović u svom izlaganju koje je održao u vukovarskom Klubu sudaca. Dodao je kako Hrvatska članstvom u brojnim međunaordnim organizacijama dolazi u priliku da, kroz pravila igre koja postoje u multiratelarnim organizacijama, osigura svoju poziciju i svoje interese. "Želja da se snažnim gospodarskim, pa čak i vojnim pritiskom utječe na određene međunarodne procese je monopol velikih", ustvrdio je Josipović. Naglasio je da svatko tko razmišlja o svojoj državi kao o nekavoj sili koja će vojno ili drugačije utjecati na susjedne ili neke druge zemlje, "pa i mi ako ima takvim među nama", razmišlja na krivi način, te da su takve nerealne i štetne. Napomenuo je kako od početka predsjedničkog manadata govori o važnosti regionalne politike za Hrvatsku. "Ne zato, kao što neki moji kritičari govore – stvara on neku novu Jugoslaviju, izdaje nas, stranim veleposlanicima daje tajne, strašne podatke – nego zato što je naš najbolji interes radi mira, stabilnosti, gospodarstva i interesa naših građana da imamo prijeteljsko i mirno okružje. Politika koju ja zastupam je politka suradnje sa svim susjedima", poručio je Josipović.

Predsjednik Josipović u Vukovaru se danas susreo s braniteljima i građanima - članovima inicijative "Grad, to smo i mi". Oni su krajem rujna iznijeli prijedlog da se kod ulaza u državne institucije s jedne strane postave ploče na hrvatskom jeziku i pismu, a s druge natpisi na jezicima i pismima pet najbrojnijih nacionalnih manjina u Vukovaru i to prema abecedi (mađarska, njemačka, rusinska, srpska i ukrajinska). Do građanske inicijative - koja je za svoj naziv parafrazirala poznatu rečenicu vukovarskog ratnog reportera Siniše Glavaševića - "Grad, to smo i mi" došlo je jer su nezadovoljni razvojem prilika u Vukovaru, u kojem se stvara ozračje sve veće radikalizacije, a ne nude rješenja.  Boravak u Vukovaru bio je prigoda i za razgovor s članovima Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a, sudionicima V. susreta ratnih izvjestitelja HRT-a.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.