Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako živjeti s psorijazom?

15.04.2023.

11:36

Autor: Radio Osijek/AB/MB

Radionice o psorijazi

Radionice o psorijazi

Foto: M. Bartulović / HRT

Kako naučiti živjeti s kroničnom bolešću? Što još mogu naučiti o svojoj bolesti? Kako komunicirati s liječnikom i aktivno sudjelovati u procesu liječenja? Kako educirati članove obitelji i naći potporu i izvan obitelji? - neka su od pitanja na koje se pokušava odgovoriti na Edukativnom danu koji je društvo psorijatičara Hrvatske organiziralo danas u Osijeku.


Za više od 68.000 oboljelih od psorijaze u Hrvatskoj, Društvo psorijatičara Hrvatske od veljače do travnja u 6 gradova organizira jednodnevne edukativne radionice na kojima će oboljeli i članovi obitelji dobiti odgovore na najvažnija pitanja o terapijama, pretragama, podršci te pravima iz mirovinskog sustava

Kako se nositi s predrasudama okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože, kako komunicirati s liječnikom, koje su sve terapije na raspolaganju, a kakva prava iz mirovinskog sustava – samo su neka od pitanja na koja odgovore gotovo svakodnevno traže oboljeli i roditelji oboljele djece od ove kronične bolesti. U okviru djelovanja Društva psorijatičara Hrvatske i Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske od 18. veljače započinje trajni program edukacije oboljelih od psorijaze u 6 gradova diljem Hrvatske. 

Osnovna ideja organizacije edukativnih radionica postizanje je boljega razumijevanja ove kronične bolesti, kao i olakšavanja svakodnevnice oboljelima.

Edukativne radionice koncipirane su u tri modula u sveukupnom trajanju od osam sati, a tijekom edukacije nastojat će se pružiti odgovori na sljedeća pitanja: „Kako naučiti živjeti s kroničnom bolešću? Što još mogu naučiti o bolesti, o terapijama, o pretragama i terminologiji? Kako komunicirati s liječnikom i aktivno sudjelovati u svakom procesu vezanom za liječenje? Kako educirati članove obitelji, kako pronaći potporu i izvan obitelji te gdje potražiti provjerene informacije?.

Predavači su eminentni stručnjaci, specijalisti dermatovenerologije, zatim iskusni pacijenti s psorijazom te predstavnici Društva psorijatičara Hrvatske.

Galerija
Radionice o psorijazi, Foto: M.Bartulović/HRT
Radionice o psorijazi, Foto: M. Bartulović/HRT

Radionice o psorijazi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.