Hrvatski radio

Radio Osijek

Knjiga o 152 dana obrane Laslova Ladislava Kočiša

26.05.2023.

20:57

Autor: Radio Osijek/TM

Knjiga o 152 dana obrane Laslova Ladislava Kočiša

Knjiga o 152 dana obrane Laslova Ladislava Kočiša

Foto: OBŽ / -

Ratni zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš javnosti je danas predstavio knjigu „Laslovo, 152.“ koja govori o 152 dana obrane Laslova. U obrani tog mjesta poginulo je 48 ljudi, a još 15 ih se i danas smatra nestalima.

Laslovo je najpoznatije po herojskoj obrani i stradanju u Domovinskom ratu, kada su mještani uz pomoć dragovoljaca iz drugih dijelova Hrvatske (iz Dalmacije, Kvarnera i Zagorja), ali i svijeta (iz Bolivije, Mađarske, SAD-a, Slovenije i Španjolske) 152 dana branili selo i time s juga držali prvu crtu obrane Osijeka.

„Ovo je neispričana priča, sažetak istine iz obrane Laslova, nastala je jer 32 godine nismo ništa napisali. Pisao sam ju na dva jezika jer je važno za znati da je u obrani Laslova bilo 90 pripadnika mađarske nacionalnosti”, rekao je predstavljajući knjigu Ladislav Kočiš.

Galerija
Knjiga o 152 dana obrane Laslova Ladislava Kočiša, Foto: OBŽ/-
Knjiga o 152 dana obrane Laslova Ladislava Kočiša, Foto: OBŽ/-

Stanje u Laslovu pogoršalo se nakon pada Vukovara 18. studenog 1991., kada su srpska paravojska i JNA preusmjerile svoje snage iz Vukovara na područje južno od Osijeka s namjerom okruživanja i osvajanja najvećeg slavonskog grada.

„20. studenog okupirano je Ernestinovo čime je Laslovo ostalo u potpunom okruženju srpskih snaga, pa je donesena odluka da će svih 257 branitelja i civila, od kojih je 27 ranjenika, krenuti u proboj prema slobodnom Ivanovcu”, prisjetio se autor knjige i dodao kako je imao želju sjećanja na te dane staviti na papir i istinu ostaviti u nasljeđe generacijama.

23. studenog oko 16.30 prva skupina od oko 120 ljudi predvođena Ištvanom Mihalikom krenula je kroz kukuruzišta osigurati prolaz drugoj skupini, predvođenoj Ladislavom Kočišem, u kojoj su bili ranjenici. Prva skupina u Ivanovac je stigla 24. studenog oko 4 sata ujutro, a druga sat vremena kasnije. „Gotovo istodobno u Laslovo su ušle srpske horde predvođene Željkom Ražnatovićem Arkanom koje su odmah po dolasku zaklale tri starice koje nisu htjele napustiti svoje domove, a koje je Ražnatović kasnije predstavio televiziji kao „žrtve ustaša””, prepričao je Kočiš. Uslijedila je pljačka i rušenje sela.

Galerija
Knjiga o 152 dana obrane Laslova Ladislava Kočiša, Foto: Ivan Anušić na predstavljanju knjige "Laslovo 152"/OBŽ
Ministar Tomo Medved na predstavljanju knjige "Laslovo 152", Foto: OBŽ/-Knjiga o 152 dana obrane Laslova Ladislava Kočiša, Foto: OBŽ/-

„Želim danas izraziti zahvalu i poštovanje kolegi Kočišu što je uložio ogroman napor i 32 godine poslije sačinio zapis u obliku fotomonografije o 152 dana Laslova. Dok su živi svjedoci vremena, ratni zapovjednici koji itekako pamte sva ta događanja, uvijek ih pozivam da pišu knjige, da snimaju filmove o tome što se događalo u Hrvatskoj u vrijeme velikosrpske agresije”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

„Knjiga ostaje zauvijek, čitat će ju i generacije koje dolaze poslije nas, prenosit će svjedočanstvo Domovinskog rata. Ono što je Laslovo učinilo za obranu Osijeka i istoka Hrvatske je nemjerljivo i samo pametnom i hrabrom akcijom tadašnjeg zapovjednika, a danas autora ove knjige nakon dva dana okruženja izvukli su civile i ranjenike. Laslovačka 152 dana zaslužuju knjigu i puno veću pažnju nego što je imaju, jer to je bio herojski čin. Nakon pada Vukovara zadržali smo linije koje su spriječile proboj srpske vojske i četnika prema Osijeku, u čemu je upravo Laslovo imalo veliku ulogu”, riječi su osječko-baranjskog župana Ivana Anušića na promociji knjige „Laslovo, 152.” Ladislava Kočiša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.