Hrvatski radio

Radio Osijek

Komunalni računi bez naknade plaćaju se na pošti

20.10.2014.

14:32

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sljedećih 12 mjeseci u poštanskim uredima građani mogu bez naknade plaćati sve račune koje izdaju Grad Osijek i njegova trgovačka društva – Vodovod, Unikom, Ukop, Zavod za stanovanje i Gradski prijevoz putnika.

Prvi koji je to učinio sa svojim računima za komunalne režije na šalteru Hrvatske pošte na Trgu bana Josipa Jelačića bio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. Time je i počela realizacija Ugovora o uslugama platnog prometa između Grada Osijeka i gradskih tvrtki s jedne te Hrvatske pošte s druge strane, koja je izabrana nakon provedenog postupka javne nabave. Ovom uslugom, ističu iz gradske uprave, osigurano je znatno dostupnije, brže i jednostavnije podmirivanje obveza u poslovnicama Hrvatske pošte.

Umjesto Osječana, naknadu od 2,49 kuna po svakom računu plaćat će izdavatelji uplatnica. Tako će se, procjenjuju stručne službe Grada, umanjiti izdatci osječkih kućanstava za približno 2 milijuna kuna godišnje.

„U situaciji kada smo svi prisiljeni na odricanja, a uskoro i na ozbiljnije rezove, odlučio sam s realizacijom ovog projekta, nastaviti kontinuirano promicati politiku društvene odgovornosti i uzajamne solidarnosti. Nakon besplatnih udžbenika za osječke osmoškolce, ozbiljno smo se prihvatili i razrade modela otpisa komunalnih dugova do deset tisuća kuna za najugroženije građane“, rekao je Vrkić. Pojašnjavajući ekonomsku opravdanost Ugovora s Hrvatskom poštom, pročelnik Upravnoga odjela za financije i nabavu David Krmpotić, rekao je da bi trošak za Grad Osijek mogao biti oko 600 tisuća kuna i isto toliki za Vodovod i Unikom. „Troškovi koje ima Vodovod Osijek za svoja naplatna mjesta dvostruko su veći od predviđenog troška koji će ovim novim ugovorom pasti na teret ove tvrtke. Građani će bez provizije plaćati račune, a gradske će tvrtke racionalizirati svoje poslovanje“, zaključio je Krmpotić.

Budući da ovaj režim naplate komunalnih usluga treba osigurati ujednačenu dostupnost usluge na području cijeloga Osijeka – započeti su razgovori i o otvaranju novih poštanskih ureda. Očekuje se da bi prvi trebao biti otvoren u Josipovcu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.