Hrvatski radio

Radio Osijek

Koordinacija o razvojnoj strategiji županije do 2020. godine

23.01.2014.

13:50

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O novoj Županijskoj razvojnoj strategiji Osječko - baranjske županije za razdoblje od 2014. do 2020. godine razgovaralo se na današnjem radnom sastanku Koordinacije gradonačelnika i načelnika s područja Županije.

Teme sastanka bile su: program ruralnog razvoja od 2014. do 2020., provedba IPARD programa u ovoj godini, zajedničke aktivnosti u razvoju turizma i stvaranje veće vrijednosti turističkog proizvoda na području Osječko - baranjske županije, te aktivnosti i mjere i mjere energetske učinkovitosti na području jedinica lokalne samouprave.

Na današnjoj Koordinaciji za početak je rečeno kako Europska unija funkcionira po principu svojih strateških dokumenata, a isto to očekuje i od svojih članica. Inače, strateški dokumenti u Uniji donose se za sedmogodišnje razdoblje, a veliki je problem što u Hrvatskoj ministarstva i Vlada nisu donijeli strategije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Samim tim niti na nižim razninama, kao što su županijske, općinske i gradske, ne mogu se donijeti strategije jer se one moraju uklopiti u nacionalne, a nacionalne u one Europske unije što je načelnicima i gradonačelnicima napomenuo direktor je Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić. "Budući da se u Osječko - baranjskoj županiji ne želi čekati donošenje novog Zakona o regionalnom razvoju pravilnika, odlučili su obavijestiti gradonačelnike i načelnike kako će se Županijska razvojna strategija za razdoblje 2014. - 2020. početi pripremati na temelju iskustava iz predpristupnog razdoblja i informacija koje dobivaju iz predstavništva Slavonije i Baranje iz Brisela. Time žele unaprijed biti spremni na izvlačenje sredstava iz stukturnih fondova i kohezijskog fonda, te kao u pretpristupnom razdoblju biti najuspješnija županija u korištenju sredstava Europske unije."

Zamjenik Osječko - baranjskog župana Željko Kraljičak istaknuo je kako na ovoj Koordinaciji je važno doći do suglasja, a politici i politikanstvu ovdje nema mjesta jer se govori o budućnosti i sudbini naše regije i ljudi na ovome prostoru, te pozvao gradonačelnike i načelnike na suradnju. "Predstavnici Osječko - baranjske županije najavili su načelnicima i gradonačelnicima da pripreme projekte od interesa za njihove gradove i sela jer će uskoro ekipe izaći na teren kako bi popisali te projekte i na taj im način dali veću šansu za realizaciju."

Predsjednik Turističke zajednice Osječko - baranjske županije Antonio Sobol istaknuo je najznačajnije projekte na kojima se radi, ali koje će i budućim apliciranjima prema fonovima Europske unije, i dalje razvijati jer je upravo to način na koji Osječko - baranjska županija može ostati vodeća po kontinentalnom turizmu u Hrvatskoj. "To su Vinske ceste, biciklističke rute, nematerijalnu baštinu, manifestacije, specijalizirani turizam, te edukacija svih koji su uključeni u turitam kao granu."

Zamjenik gradinačelnika Osijeka Denis Ambruš zahvalio je na pozivu Županije i istaknuo kako će Grad Osijek surađivati u svemu sa Županijemo jer je to zasigurno način na koji se zajedničkim projektima može napraviti više nego pojedinačno. Istaknuo je "kako će Grad Osijek u svojim projektima dati naglasak na prometnu povezanost (zračna luka...), zaštitu okoliša, turizmu...i svim ostalim zajedničkim projektima kojima se može napraviti više nego pojedinačno."

Više o svemu možete čuti u današnjoj Temi dana

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.