Hrvatski radio

Radio Osijek

"Kraljičina djeca u klaonicu, a mlijeko u tetrapak"

11.03.2023.

13:17

Autor: Ana Mitar Šimić

Prosvjed ispred mlječne farme Belja

Prosvjed ispred mlječne farme Belja

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Budući da nisu dobili odgovor od Belja nakon što su ih zamolili za dopuštenje da "snime rođenje i prvi dan telića na nekoj od njihovih mliječnih farmi", Udruga Prijatelji životinja uz podršku Uduge Pobjede danas su održali prosvjed ispred mliječne farme Belja u Mitrovcu. Belje u svojim marketinškim kampanjama govori kako njihove krave imaju kraljevski tretman s čime se Udruga Prijatelji životinja ne slaže. 

Prijatelji životinja su natpisima na transparentima poput „Krave se tretiraju kao biološki strojevi, a ne kao kraljice!” i „Stop lažnom marketingu” istaknuli svoj stav da Belje brendom Kravica Kraljica i nazivanjem krava kraljicama obmanjuje javnost te skreće pozornost s brutalne istine koju krije mliječna industrija.


"Iako Belje u svojim objavama naglašava da se o njihovim kravama brinu dugogodišnji zaposlenici koji se trude tretirati ih kao kraljice, nepobitna je činjenica da te iste „kraljice” nasilno umjetno oplođuju, oduzimaju im telad odmah nakon što ih otele i ubijaju nakon prosječno četiri i pol godine, a njihovu mušku djecu još ranije. Takva praksa ista je u cijeloj mliječnoj industriji", istaknula je Vlatka Balaš ispred Prijatelja životinja. 


Iz Udruge dodaju da Belje ima odgovornost pobrinuti se za to da njihovi potrošači saznaju više o proizvodnji mlijeka koje piju s obzirom na to da o proizvodnji mlijeka i tretmanu kravica na mliječnim farmama građani znaju jako malo. To je potvrdila i ulična anketa te istraživanje javnoga mnijenja iz kojega je vidljivo da samo 26,6 % građana Hrvatske zna da je uobičajena praksa u proizvodnji mlijeka uzeti tele od majke odmah po dolasku na svijet, a samo njih 31,6 zna da krave proizvode mlijeko isključivo zato što su se otelile, odnosno da bi nahranile svoju telad!


Na kraju, Balaš je naglasila kako bi samo veganski proizvodi trebali sadržavati ilustracije i fotografije sretnih životinja”.


Više o prosvjedu poslušajte i izjavi Vlatke Balaš iz Udruge Prijatelja životinja.

Izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.