Hrvatski radio

Radio Osijek

Lokalna vlast i samouprava u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje

22.09.2022.

12:43

Autor: HRT Radio Osijek

isječak plakata

isječak plakata

Foto: organizatori / -

Osječki Filozofski fakultet domaćin je dvodnevnog Znanstvenog skupa pod nazivom "Lokalna vlast i samouprava u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje" koji se održava i u organizaciji Hrvatskog instituta za povijest. 

Među temama su: Komparativna analiza odnos između administrativnog statusa i gospodarsko-demografskog razvoja slavonskih gradova u 18. stoljeću, Tijela vlasti na okupiranom području Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema 1991.-1998. , Rimska uprava u provinciji Panoniji s naglaskom na koloniju Mursu,  Sloboda ili “vrući krumpir” - samouprava u Slavoniji i Srijemu u vrijeme Banovine Hrvatske ,Strukture lokalne vlasti, njezini nositelji i nadležnosti u Požeškoj županiji u 13. i 14. stoljeću, Demografska održivost postojeće mreže gradova i općina u istočnohrvatskim županijama, Khuenovo osvajanje Strossmayerova Đakova, Vlastelinstva u Osijeku i okolici kao organi lokalne vlasti u kasnom srednjem vijeku Prostorija, Odnos osječkih gradskih vlasti prema radničkom pokretu krajem 19. stoljeća,  Lokalne vlasti i pitanje kriminaliteta u 19. stoljeću: primjer osječkog redarstva i druge teme koje su okipile više od 30 znanstvenika.

Zašto izabrana tema i hoće li je osuvremeniti primjerima i usporedbama s današnjim ustrojem lokalne uprave, odgovorio nam je dr. sc. Miroslav Akmadža iz Organizacijskog odbora skupa...

dr.sc. Miroslav Akmadža

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.