Hrvatski radio

Radio Osijek

Manje najamnine u gradskim lokalima

25.02.2014.

15:02

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradu Osijeku odlučili su smanjiti cijene zakupa za zakupce koji nisu u sustavu PDV-a kako bi im se olakšalo poslovanje.

Nakon što su sve jedinice lokalne uprave početkom ove godine postale obveznici PDV-a, najamnine svim zakupcima poslovnih u vlasništvu Grada Osijeka, automatski su poskupjele za iznos PDV-a. Upravo iz tog razloga u Gradu Osijeku odlučili su smanjiti cijene zakupa za zakupce koji nisu u sustavu PDV-a za 20% kako im se ne bi posljednjim zakonskim izmjenama otežalo poslovanje te kako bi mjesečna zakupnina ostala na dosadašnjoj razini - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham. Ovom odlukom Grad Osijek nastavlja niz mjera kojima želi vratiti trgovine i obrtnike u centar Osijeka, nakon što su lokale u središtu Osijeka novim korisnicima odlučili iznajmljivati po početnoj cijeni od jedne kune po četvornom metru. Riječ je o malim poduzećima, obrtnicima i neprofitnim udrugama koji nisu u sustavu PDV-a, a takvih zakupaca u Osijeku je 128. Inače Grad Osijek godišnje na ime najma poslovnih prostora ima prihod od oko 10 milijuna kuna, a ovime će si priljev u proračun smanjiti za pola milijuna kuna.

Uvjet za potpisivanje novoga ugovora o 20% manjem iznosu najamnine je da ne postoje dugovanja prema Gradu, a na snagu stupa prvoga dana u mjesecu nakon potpisivanja ugovora. Na današnjoj konferenciji za novinare rečeno je i kako je na sjednici Interesnog odbora za gospodarsvto HNS-a predloženo da Grad Osijek objaviti listu dužnika za najamninu gradskih poslovnih prostora. Prijedlog je da se popis dužnika, koji nisu platili više od tri mjesečne najamnine, na stranicama Grada objavi tijekom travnja ove godine, a svi koji se na njemu ne žele naći dugovanje mogu do tada i podmiriti. Inače, 60-ak dužnika Gradu Osijeku za najamnine poslovnih prostora, duguje ukupno oko dva milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.