Hrvatski radio

Radio Osijek

13:33 / 09.05.2014.

Autor: Krunoslav Inhof

Matijašević: Maknite svoje "šape" sa Spačve!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Spačva danas zapošljava 600 ljudi, proizvodi i izvozi, što je u Slavoniji od iznimnog je značaja - istaknuo je na konferenciji za novinare u sjedištu te tvrtke u Vinkovcima čelnik HURS Ozren Matijašević i zatražio da politika makne svoje „šape“ sa Spačve.

Predstečajna nagodbna Spačve primjer je dobro provedenog postupka i bivši ministar Slavko Linić za to bi trebao dobiti priznanje, a ne otkaz, a ostavku bi trebao dati premijer Milanović - poručio je, među ostalim, na konferenciji za novinare u sjedištu te tvrtke u Vinkovcima čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević. Spačva danas zapošljava 600 ljudi, proizvodi i izvozi, što je u Slavoniji, nekada bogatoj, a danas jednoj od siromašnijih regija, od iznimnog je značaja - istaknuo je predsjednik HURS-a Matijašević.

"Spačva puni državni proračun i više ne kasni i ne duguje državi. Prije donošenja tog Zakona nelikvidnost je bila oko 15 milijardi kuna veća nego danas. Drugi cilj je bio očuvanje radnih mjesta i taj cilj je zakon i postizao, a najbolji primjer za to je upravo Spačva. Ne ulazim u procjenu vrijednosti zemljišta i „dvorsko“ nadmudrivanje jer mislim da je nevažno. Da je Spačva otišla u stečaj država bi kao vjerovnik, prema dosadašnjim prosjecima naplatila 15 posto potraživanja. Na prste jedne ruke možemo nabrojati tvrtke u kojima je nakon stečaja nastavljena proizvodnja. Dakle, država je za 30-ak milijuna kuna svojih potraživanja sačuvala poduzeće, izvozno orjentiranu prozvodnju, 600 radnih mjesta za koja se isplaćuju plaće više od prosjeka u toj branši."

Dodao je i kako je Spačva, po svemu sudeći, kolateralna žrtva političkih prepucavanja i sukoba, te obračuna u samom vrhu Vlade. Poručio je stoga cjelokupnoj politici: Vladi, Saboru i predsjedniku, kako neće dati da Spačva zaglavi u raljama visoke politike: „Držimo da je jednostavno neprihvatljivo da tvornica i radnici budu „krivci“ za neke sasvim druge probleme u Vladi. Tražimo da politika makne svoje „šape“ sa Spačve, a o značaju jedne drvne industrije, kao što je Spačva u Slavoniji, puno se može reći. U današnjem vremenu kada nam je proizvodnja na niskim granama, tvornica koja proizvodi i izvozi, u Slavoniji, nekada bogatoj, a danas jednoj od siromašnijih regija, od iznimnog je značaja.“ - rekao je Matijašević te izrazio nadu da će Spačva nastaviti svojim dobrim trendom tamo gdje je stala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.