Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25.11.2014.

12:01

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Javno okupljanje u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama udruga B.a.B.e. organizirala je u Vukovaru. Taj se dan obilježava odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, a skupovi se organiziraju kako bi se reklo „Ne!“ nasilju nad ženama i skrenulo pozornost javnosti na taj veliki i rastući problem.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na dan kada su 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno ubijene po nalogu diktatora Rafaela Trujilla. Sestre su zajedno sa svojim supruzima pripadale skupini koja je planirala rušenje Trujillove diktature, a  danas su simbol svih žena koje su zlostavljane. Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima i svim slojevima društva, ono se događa u obitelji ali i izvan nje, a broj prijava zlostavljanja je, nažalost, daleko manji od stvarnog broja slučajeva zlostave. Svaka treća žena u Europskoj uniji je žrtva nasilja, rezultati su nedavno objavljene studije Agencije EU za osnovna ljudska prava (FRA). Prema istraživanjima, u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, najmanje svaka treća žena je doživjela neki od vidova nasilja od bivših ili trenutnih partnera, a procjene učestalosti fizičkog i seksualnog nasilja nad ženama u svijetu kreću se i do 60%!

 

Obiteljsko i seksualno nasilje dva su osnovna oblika rodno uvjetovanog nasilja što znači da su u više od 90 % slučajeva žrtve žene, što potvrđuju i službeni podaci Ministarstva unutarnjih poslova RH. Prema konferenciji o Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji održanoj u Hrvatskom saboru, u zadnjih deset godina čak 300 žena ubili su njihovi supruzi, partneri, sinovi ili članovi obitelji. Skup je organiziran uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih te u partnerstvu s Gradom Vukovarom, Centrom za socijalnu skrb Županja, Centrom za socijalnu skrb Zadar (podružnica Gračac) i Centrom za socijalnu skrb Zagreb u sklopu programa Savjetovalište za prevenciju i suzbijanje svih oblika nasilnog ponašanja u obitelji i zaštitu od diskriminacije drugih socijalno ugroženih skupina.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama današnja je Tema dana Radio Osijeka. Poslušajte od 13 sati i 30 minuta izravno iz Vukovara. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.