Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni je dan vatrogasaca

04.05.2022.

13:31

Autor: Ana Mitar

Pomoćnik zapovjednika

Pomoćnik zapovjednika

Foto: Ana Mitar / Radio Osijek

Diljem Hrvatske danas se obilježava 4. svibnja, Dan vatrogasaca. Dežurna smjena Javne vatrogasne postrojbe grada Osijeka zapalila je svijeću kod biste Svetog Florijana.  

Danas je Sveti Florijan koji se štuje kao zaštitnik od pogibelji, poplave i drugih nepogoda, a vatrogasci ga slave kao svog zaštitnika, zato se njegov lik često pojavljuje na vatrogasnoj opremi i simbolima. 

"Vatrogasac je jako specifično zanimanje, poput hitne medicine i to je više poziv nego zanimanje", rekao je za program Radio Osijeka pomoćnik zapovjednika JVP-a Osijek Davor Škarica. Dotaknuo se školovanja za vatrogastvo i nedavno otvorena dva vatrogasna odjeljenja u Osijeku, kojima se želi potaknuti interes i kvalitetno obrazovanje budućih mladih kadrova. Škarica je rekao kako cijeli tjedan Javna vatrogasna postrojba grada Osijeka ima posjetitelje iz dječjih vrtića i vatrogasci najmlađima govore o poslovima vatrogasaca, opisuju kako izgleda njihov radni dan i sve to s ciljem podizanja svijesti djece o opasnostima s kojima se mogu suočiti. 

Pomoćnik zapovjednika osječkih vatrogasaca Davor Škarica zaključio je kako je posao vatrogasca svakodnevno učenje te da se ta škola nikada ne završava. 


Više povodom dana vatrogasaca poslušajte u prilogu. 


Dan vatrogasaca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.