Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Matić s osmašima u Vukovaru

31.10.2014.

14:47

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvih 700 učenika posjetit će ovih dana Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru. S današnjom grupom učenika osmih razreda osnovnih škola bio je i ministar branitelja Predrag Matić.

Hrvatska vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja osnivaju Javnu ustanovu- Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru kao središnje mjesto na kojem će se učiti o Domovinskom ratu, obrani Vukovara, ali i o cijelom Domovinskom ratu u čitavoj Hrvatskoj. Počelo je s pilot programom koji traje tri dana u kojima Vukovar posjećuju učenici osmih razreda osnovnih škola iz Osječko-baranjske i Vukovarsko- srijemske županije, a projekt će u potpunosti zaživjeti sljedeće školske godine do kada će biti pripremljena vojarna za smještaj i noćenje djece iz udaljenijih krajeva Hrvatske. Djeci je osiguran prijevoz, hrana i stručno vodstvo, a u programu obilaska je vukovarska bolnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara i masovna grobnica te još nekoliko mjesta najvećih stradanja u obrani Vukovara 1991. godine. Vlada je osigurala 38 milijuna kuna za svaku od sljedeće tri godine na početku projekta. 

"Slika govori puno više od riječi", rekao je danas boraveći s jednom od skupina učenika na Ovčari ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić. "Znamo da je djeci teško vidjeti Ovčaru i vukovarsku bolnicu, međutim istina je jedna i jedina i ona se nekome može sviđati ili ne mora, ali ovdje nema nikakvog poticanja na mržnju, revanšizam ili bilo što loše. Dapače, kroz program Vukovara Domovinski rat se uči na način da se ovdje uči o miru i povijesti, a želimo da sva djeca iz Vukovara odu s porukom mira, tolerancije i nenasilja te da se konflikti rješavaju razgovorom i dogovorom, a ne ratom", poručio je ministar Matić.

"Nakon trećeg dana projekta iskustva su vrlo pozitivna", izjavila je vršiteljica dužnosti ravnateljice Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Sandra Udovičić. Memorijalnom centru od 1. siječnja 2015. godine pripast će sva mjesta stadanja u gradu Vukovaru koja djeca ovih dana posjećuju. "Povratne su informacije jako dobre jer pratimo školsku priču iz predmeta povijesti", rekla je v.d. ravnateljice Udovičić te izrazila zadovoljstvo Školom mira i kvizom znanja na kojem su djeca pokazala odlično znanje o događajima u Vukovaru i Domovinskom ratu. 

Procjenjuje se kako će od sljedeće školske godine Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru posjećivati između 40 i 50 tisuća učenika hrvatskih osnovnih škola. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.