Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministrica Anka Mrak-Taritaš u Županji

10.06.2014.

16:41

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na sutrašnjoj sjednici Vlade bit će imenovano nositeljem obnove svih zgrada na poplavljenom području županjske Posavine, najavila je danas u Županji ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš.

Vlada će Saboru uputiti zakon o sanaciji na donošenje u hitnoj proceduri, jer je vrlo malo propisa koji govore kako se ponašati i što činiti u uvjetima elementarne nepogode  koja je pogodila dio Vukovarsko-srijemske županije, rekla je ministrica Anka Mrak – Taritaš.
"Moramo od ovog dijela Slavonije napraviti jedno gradilište i za to smo obavili sve pripreme koje smo morali", rekla je, dodajući kako je u županjskoj Posavini bilo poplavljeno 2689 kuća i 7402 pomoćne i gospodarske zgrade.
Ministarstvo je sklopilo sporazum s komorom inženjera graditeljstva, čije će ekipe volonterski izaći na teren, procijeniti stanje i napraviti zapisnike koje će potpisati vlasnici kuća, a rezultat tih zapisnika bit će troškovnici.
Prve su  ekipe već na terenu u Strošincima rekao je zamjenik ministrice Željko Uhlir.
Ministrica je naglasila da su kuće na poplavljenim područjima podijeljene su u tri skupine.
Dio najteže oštećenih kuća rušit će se i gradit će se nove, dio će se obnoviti i rekonstruirati, a dio kuća popravit će se uz pomoć manjih građevinskih zahvata.
Također je rekla kako je ministarstvo spremno ljudima čije su kuće manje oštećene, a spremni su sami sanirati štetu, za to isplatiti određenu novčanu naknadu., rekla je, "Do ponedjeljka nitko neće više izlaziti na teren jer - nakon što oni danas obave posao - moramo vidjeti odgovaraju li kompjutorski programi jer želimo postići da rezultat zapisnika bude odmah troškovnik", rekla je Anka Mrak-Taritaš, ističući da će ministarstvo 1. srpnja biti spremno za akciju pod nazivom "Gradilište ovog dijela Slavonije".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.