Hrvatski radio

Radio Osijek

Mirela Holy nakon trideset godina predstavila Apokalipsu

27.02.2023.

22:21

Autor: HRT Radio Osijek

Holy Apokalipsa

Holy Apokalipsa

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Na osječkoj Akademiju za umjetnost i kulturu svoj roman „Apokalipsa” predstavila je večeras bivša ministrica zaštite okoliša i prirode i saborska zastupnica Mirela Holy. Zanimljivo, radi se romanu koji je napisala još u studentskim danima i koji je promociju čekao više od trideset godina. 

Autorica knjigu opisuje kao roman-mit sačinjen o tri dijela koja nose nazive Otac, Sin i Duh Sveti te je reinterpretacija biblijskih priča o Kainu i Abelu, Adamu i Evi i Lilit. Sam roman je također vrlo feministički odnosno ekofeministički i progovara o složenoj situaciji u svijetu što se tiče jednakopravnosti ljudi, pogotovo jednakopravnosti spolova i naravno našeg odnosa prema okolišu, pojasnila je Holy. Knjiga se bazira i na Jungovoj i Freudovoj psihoanalizi, o tome da trebamo osloboditi čovjeka u sebi odnosno pomiriti trojstvo koje postoji u nama (ja, superego i id). Sami likovi u knjizi personificiraju tu podjelu i šalju poruku da bi postali čovjekom se prvo trebamo osloboditi straha, istaknula je još autorica.


Što se tiče tema ekologije i feminizma koje je u romanu pokušala spojiti, kaže kako niti danas, jednako kao i u vremenu kada je knjiga pisana, ne živimo u svijetu u kojemu vlada jednakopravnost spolova, iako su određeni pozitivni pomaci prisutni. Ističe kako se oni tiču prvenstveno zakonodavnih okvira koji su poboljšani, ali i dalje u stvarnom svijetu, pogotovo poslovnom i privatnom, pa čak i političkom, vidimo da se to ne poštuje.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.