Hrvatski radio

Radio Osijek

Mjesec hrvatske knjige u Vukovaru - predstavljen Ivan Baran

21.10.2021.

20:12

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Mjesec hrvatske knjige u Vukovaru - predstavljen Ivan Baran

Mjesec hrvatske knjige u Vukovaru - predstavljen Ivan Baran

Foto: - / -

Mladi Vukovarac Ivan Baran najmlađi je lektor knjiga, ali i najmlađi autor filozofskog romana na svijetu i autor epske fantastike u Hrvatskoj, ističe ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. Napisao je šest knjiga, a još mu nije ni 25 godina.

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Vukovar 24-godišnji pisac večeras je u razgovoru s ravnateljicom Gradske knjižnice Vukovar Jelenom Miškić  predstavio svoj dosadašnji rad. 

"Nisam završio nikakvu posebnu školu niti bi se moju prošlost, s obzirom na ovo što sam sada, dalo nazvati očekivanom. Sin sam vukovarskog branitelja i bivšeg logoraša Srijemske Mitrovice Ivana Barana. Roditelji su mi se rastali 1999. godine, nakon čega smo moja braća i ja otišli u Dječji dom Braća Mažuranići u Novom Vinodolskom na 4 godine, a onda i u Dječji dom Sveta Ana u Vinkovcima na pola godine, a 2005. godine vratili smo se u Vukovar živjeti sa ocem.

Moj otac jako je volio čitati knjige i ta ljubav prešla je na mene. U početku sam tek mnogo čitao, ali 2009. godine odlučio sam početi pisati i svoj prvi roman:Enzolart. No kako je ispalo, pisati roman i čitati stotine knjiga traži mnogo vremena, i stoga sam zapustio školovanje. Zbog loših ocjena, umjesto nešto bolje, upisao sam i završio strukovnu školu. Enzolart, svoj prvi roman, završio sam i lektorirao 2012. godine, iste godine kada je otac umro. 2014. godine, Enzolart je objavljen. Od tada živim u Vukovaru i pišem knjige.

Živim pokraj šume, daleko od najbližih susjeda. Dane provodim pišući i čitajući knjige. U životu nisam probao alkohol i cigarete. Pijem mnogo kave" - navodi mladi pisac u svojoj biografiji. 

"Kod pisanja Ciklusa Crnih Knjiga, s obzirom da svaki dio te tetralogije ima između četiri i devet stotina stranica i s obzirom da se tu nalazi nekoliko stotina likova, ono što mi je bitno jest ostati što staloženija stila; paziti da ne ulazim nepripremljen u egzaltacije i filozofske kontemplacije i gledati da time ne kompromitiram priču. Kod pisanja filozofskih i psiholoških romana, pak, potpuno je drugačija priča. Tu namjerno gledam da razbijem svaki temelj. Dopuštam si ulaziti u meditacije i zanose, i gledam da na svakoj slijedećoj stranici knjiga kanda biva napisana drugačijim stilom. Mogli bi to nazvati avangardom, ili u najmanju ruku eksperimentiranjem. Znam u kratkim crtama kako priča treba teći, ali ako priču trebam zaustaviti ili čak ubaciti i nekog novog, irelevantnog lika samo kako bih stvorio atmosferu pogodnu za određenu kontemplaciju, dopustit ću da tako bude. Eksperimentiranje, dakle, i fokus na ideju tu je posrijedi" - istaknuo je Ivan Baran, navodeći i pojedinosti o nastanku svojih knjiga.

BIBLIOGRAFIJA:

Svoju prvu knjigu, Enzolart, počeo sam pisati sa 12 godina. U pitanju je knjiga prva fantasy tetralogije Ciklus Crnih Knjiga. Enzolart je objavljen 2014. godine.

Drugu knjigu, Mord Dur’agemski počeo sam pisati 2012. godine. U pitanju je knjiga druga Ciklusa Crnih Knjiga. Kako ima oko 320 tisuća riječi, Mord Dur’agemski premda je jedna knjiga, objavljen je u dva dijela. Mord Dur’agemski, dio prvi postaje dostupan online kao e-knjiga 2015., a Mord Dur’agemski, dio drugi 2016. godine. Oba dijela tiskaju se kao fizičke knjige 2019. godine.

Četvrtu knjigu, Veliki pad, napisao sam 2013. godine. U pitanju je filozofsko-psihološki roman. Kako mi je ova knjiga suviše relevantna, odlučio sam ju ne objaviti, već napisati iznova. Veliki pad bit će objavljen vjerojatno 2022. godine.

Petu knjigu, Samuel Gide, počeo sam pisati 2014. godine. U pitanju je također filozofsko-psihološki roman. Ovaj roman završio sam 2017. godine, ali kako sam ga prijavio na VBZ natječaj za najbolji neobjavljeni roman nisam ga mogao objaviti dok pobjednik natječaja nije bio obznanjen. Samuel Gide našao se u polufinalu tog istog natječaja sa 14 ostalih romana, ali nije ga osvojio. Knjiga je objavljena 2018. godine.

Šestu knjigu, Tame Hil’guma, počeo sam pisati 2012. godine, usporedno sa djelom Mord Dur’agemski. U pitanju je knjiga treća Ciklusa Crnih Knjiga. Knjiga Tame Hil’guma objavljena je 2021. godine.

Sedma knjiga, zasad šifrirani filozofski roman, napisana je 2020. godine i poslana na V.B.Z. natječaj. Krajem 2021. će biti objavljena.

Osmu knjigu, Vrhunac, što je četvrta i posljednja knjiga Ciklusa Crnih Knjiga, počeo sam pisati 2021. godine; vjerojatno će biti objavljena 2022. godine.

2021. godine napisao sam scenarij za film na osnovu knjige Enzolart.

LEKTURA I UREĐIVANJE:

Sredinom 2018. lektorirao sam roman epske fantastike Sagranijski ljetopis, knjigu koja je objavljena 2021. Krajem 2018. i početkom 2019. godine uređivao sam roman Druga derivacija, koji je objavljen iste godine.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

17 h

FEBIRE

FEBIRE