Hrvatski radio

Radio Osijek

Mobbing u vinkovačkoj Hitnoj pomoći?

30.12.2014.

14:23

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine Danijel Šota optužio svog ravnatelja Matu Matića za mobbing i traži njegovu smjenu.

Šota je danas na konferenciji za novinare u Vinkovcima izjavio kako je sve bilo u redu dok nije postao predsjednik krovnog sindikata- Hrvatskog sindikata hitne medicine koji okuplja 400 djelatnika iz 10 hrvatskih županija. Tada je, kako kaže, postao izložen maltretiranju ravnatelja vukovarsko-srijemskog Zavoda za hitnu medicinu Mate Matića. Osim što je smijenjen s mjesta glavnog tehničara Hitne medicinske pomoći, kaže Šota, bio je izvrgnut i raznim poniženjima i uvredama, promjeni smjene u kojoj je radio 18 godina, policijskim prijavama zbog nikada utvrđenih prijetnji i slično. Danijel Šota je dodao kako je ravnatelj Matić uništio kvalitetne timove hitne pomoći te tako spriječio i timski rad koji je osnova kvalitetne liječničke usluge u hitnoj službi. Istaknuo je kako je na konferenciji opisao samo svoj primjer jer ostali djelatnici, koji su također žrtve raznih oblika mobbinga, ne žele javno istupati strahujući za svoja radna mjesta. Šota je zbog svega pozvao inspekcije Ministarstva rada i socijalne skrbi te Ministarstva zdravlja da provjere što se sve događa u vukovarsko-srijemskom Zavodu za hitnu medicinu.

Odmah nakon konferencije za novinare Danijela Šote novinare je primio i Mato Matić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Rekao je kako nema govora o bilo kakvom mobbingu u Zavodu za hitnu medicinu te da paušalne ocjene pojedinaca ne želi komentirati niti želi nagađati koji su razlozi za ovakav postupak Danijela Šote. Istaknuo je kako nema ništa protiv dolaska inspekcija te podsjetio kako je već bilo različitih inspekcija koje nisu pronašle nikakve nepravilnosti u radu Hitne pomoći. 

Na konferenciji za novinare trebali su se pojaviti i predstavnici zadarske i zagrebačke Hitne pomoći, no nisu uspjeli doći zbog vremenskih neprilika. Umjesto njih, Šota je upozorio na probleme u zadarskoj Hitnoj pomoći u kojoj, kako je rekao, djelatnicima prijete otkazima i novčanim kaznama ako oštete vozilo tijekom intervencija. Upozorio je i na problem medicinskih sestara koje se voze u vozilima hitne pomoći u prostoru za pacijente te nisu zadovoljavajuće zaštićene.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.