Hrvatski radio

Radio Osijek

Načelnik Čeminca Zlatko Pinjuh ipak u istražnom zatvoru

29.04.2022.

13:36

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Općina Čeminac

Općina Čeminac

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda odredilo je jednomjesečni istražni zatvor nedavno uhićenom načelniku Općine Čeminac Zlatku Pinjuhu. Sudac istrage Pinjuha je prošloga tjedna pustio da se brani sa slobode uz mjere opreza i zabranu pristupa svjedocima, no Uskok je uložio žalbu na takvu odluku.

Pinjuhov odvjetnik Hrvoje Grubeša potvrdio je da je sudsko vijeće prihvatilo žalbu Uskoka i odredilo istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i bojazni od ponavljanja kaznenog djela. Dodao je da je njegov klijent bio nazočan sjednici izvanraspravnog vijeća te je po njenom završetku i donošenju rješenja sproveden u istražni zatvor.

O odluci izvanraspravnog vijeća očekuje se i službeno priopćenje osječkog Županijskog suda.

Izvanraspravno vijeće tako je preinačilo prvostupanjsku odluku suca istrage od 22. travnja koji nije prihvatio prijedlog Uskoka za odrađivanjem istražnog zatvora, smatrajući da se nisu stekle sve potrebne okolnosti, posebice što se tiče mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a u obzir je uzeta i činjenica da je osumnjičenik do sada neosuđivan. Umjesto istražnog zatvora sud je Pinjuhu zabranio približavanje svjedocima na manje od 50 metara te da ih kontaktira izravno ili posredno, preko drugih osoba, a upozoren je da će mu u slučaju nepridržavanja mjera biti određen istražni zatvor.

U međuvremenu se doznalo da je osumnjičeni načelnik dvije općinske zaposlenice ujedno i svjedokinje u istrazi kojima se nije smio približavati izmjestio na rad u staru općinsku zgradu. Uz to, jednu od njih, Ivanu Vitjevac, razriješio je s dužnosti pročelnice jedinstvenog Upravnog odjela i na njezino mjesto na rok od tri mjeseca imenovao Vladimira Šplajta, s kojim se zna od ranije. Njezino je razrješenje s dužnosti opravdao tvrdnjom kako je ‘‘iskoristila svoj položaj da bi mu napakirala i podmetnula tobožnje činjenje kaznenih djela, a kako bi se očito zadovoljila bolesna ambicija". 

Uskok je pokrenuo istragu protiv Pinjuha, dvojice njegovih sinova, Marka i Ivana, zaposlenice općine zadužene za knjigovodstvo te zaručnice njezina sina pod sumnjom da su, na Pinjuhov poticaj, počinili niz malverzacija na štetu te baranjske općine. Teret ih se za kaznena djela sprječavanja dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.