Hrvatski radio

Radio Osijek

Najavljena izgradnja Islamskog centra u Osijeku

04.10.2022.

12:38

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Islamski centar Osijek

Islamski centar Osijek

Foto: Davor Mateković / -/-

Nakon otvorenja Islamskih centara u Rijeci i nedavno u Sisku, u subotu, 8. listopada u 11 sati na Jugu II, na zemljištu u blizini Muslimanskog groblja, bit će položen kamen temeljac za budući Islamski centar u Osijeku.

Islamska zajednica u Osijeku je s radošću dočekala ovaj trenutak jer je to ostvarenje više desetljetnog sna i želje Muslimana u Osijeku.

Autor idejnog rješenja je Davor Mateković sa svojom projektantskom kućom Proarh iz Zagreba i bit će još jedan ukras grada Osijeka, rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Osijeku Senad efendija Hevešević i dodao kako se arhitektonsko rješenje uklapa u svoju okolinu, ali i dodaje jednu dimenziju ljepote.

Molitveni dio samo je jedan središnji element Islamskog Centra. Tu će biti restoranski dio, multifunkcionalna dvorana za različita predavanja, nastave i svi ostali sadržaji koji će ostvarivati ideju "grada u gradu" i ovog Centra kao mjesta susreta. Islamski centar prostirat će se na površini 830 četvornih metara i površinski bit će manji od prvotno zamišljenog. Bit će to mjesto druženja i susreta jer će i pored Islamskog centra biti napravljeno malonogometno, košarkaško igralište koje će biti otvoreno za korištenje svih zainteresiranih.

Iako, zbog promjena cijene građevinskog materijala i svega ostaloga što će uslijediti, ukupan iznos izgradnje nije želio otkriti, osječki imam, efendija Hevešević naglasio je da toliku svotu ne može prikupiti sama osječka Islamska zajednica. Donacije polako pristižu. Odlukom predsjednika Mešihata muftije Aziza ef. Hasanovića, 30. rujna u svim je džematima u Hrvatskoj organizirana sergija (prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga) za izgradnju Islamskog centra u Osijeku, a izgradnju će pomoći i arapske zemlje.

Ugovor za izgradnju Islamskog centra Osijek potpisan je 23. rujna u zagrebačkoj džamiji. Izvođači radova su Slavonske tvrtke Osijek Koteks d.o.o. i Projektgradnja plus d.o.o. Radovi će, po Ugovoru trajati 15 mjeseci tako da se otvorenje očekuje 2024. godine.

U snimku poslušajte razgovor Stjepana Filipovića s osječkim imamom Senadom efendijom Heveševićem.

Senad ef. Hevešević

Galerija
Islamski centar Osijek, Foto: Davor Mateković/-/-
Islamski centar Osijek, Foto: Davor Mateković/-/-Islamski centar Osijek, Foto: Davor Mateković/-/-Islamski centar Osijek, Foto: Davor Mateković/-/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.