Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolji su dugački i tanki

26.11.2022.

14:37

Autor: HRT Radio Osijek

čvarak

čvarak

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Perica Kukić iz Karanca pobjednik je ovogodišnjeg Čvarakfesta koji je održan u njegovom selu u Baranji. Za jedan kotao topljenih čvaraka morao je stajati i miješati gotovo dva sata, a svi su danas proizvedeni čvarci razgrabljeni. Nije ni čudo, kad je gotovo pet tisuća gostiju danas posjetilo mali Karanac. 

Perica Kukić, ali i njegov sumještanin Marko Lovrenčić koji se također natjecao, ističe kako pravi baranjski čvarci iz Karanca trebaju biti dugački i tanki, a ne u obliku kocke različitih veličina. Kukić se, govoreći o duljini i našalio pa rekao kako to za muškarce znači 6-8, a za žene 16 centimetara. No, priznao je kako se prilično umorio pripremajući najbolje čvarke na ovogodišnjem Čvarakfestu jer je za svaki kotao morao odvojiti najmanje dva sata hodanja oko vatre uz stalno miješanje. Treće mjesto na natjecanju čvaraka osvojio je Josip Brdarić, a drugi je bio Hrvoje Kraljik.

Iako je ove godine na Čvarakfestu sudjelovalo rekordnih devet majstora oni nisu uspjeli pripremiti dovoljnu količinu za prodaju jer je potražnja bila vrlo velika. Procjenjuje se kako je Karanac danas posjetilo oko pet tisuća posjetitelja, što je također rekord. Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje izjavio je kako je i to jedan od dokaza kako je kontinentalni turizam u porastu. Područje koje pokriva TZ Baranje ove je godine za prvih deset mjeseci posjetilo 43% više turista nego rekordne 2019. godine. Očekuje kako će u cijeloj Baranji ove godine biti više od 50 tisuća turista, i to registriranih. 

Originalnost i izvornost baranjskih čvaraka i drugih gastronomskih poslastica mamac su za brojne turiste, a Čvarakfest je rijetka prigoda da veliki broj ljudi kupi čvarke neposredno nakon njihovog pripremanja na tradicionalni način, rekao je Vladimir Škrobo Bajo, utemeljitelj Čvarakfesta i Zimskog vašara u Karancu. 

Na Zimskom vašaru i ove je godine ponuda bila iznimno bogata, ali će organizatori morati za sljedeću godinu pripremiti ipak više hrane za goste jer je prilično rano nestalo i vrhunskog čobanca i graha iz ćupova. Ove je godine uobičajeno bila odlična ponuda domaćih kolača, suhomesnatih proizvoda, mljevene paprike, sira i drugih sličnih proizvoda.  

Poslušajte i radijsku reportažu o ovogodišnjem Čvarakfestu u Karancu

Reportaža s Čvarakfesta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.