Hrvatski radio

Radio Osijek

Ne sjedi, 5! - vježbajte i hranite se zdravo

22.03.2023.

13:03

Autor: Radio Osijek

Završna konferencija projekta Ne sjedi, 5!

Završna konferencija projekta Ne sjedi, 5!

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Hrvatska, nažalost, ima poražavajuću statistiku o pretilosti pa su savjeti za zdraviji i aktivniji život uvijek dobrodošli. Nudi ih projekt "Ne sjedi, 5!" koji promiče zdrave navike, financiran je sredstvima Europske unije, a završna konferencija održana je danas u Gimnastičkom društvu Osijek Žito.

Nekvalitetna prehrana i sjedilački način života dovode do prekomjerne tjelesne težine, a istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da 15,9 % odrasle populacije ima loše prehrambene navike, 30,5 % odraslih građana Hrvatske je neaktivno, a prema najnovijim podatcima prekomjernu težinu ima 65% hrvatskih punoljetnih stanovnika. Projekt "Ne sjedi, 5!" promiče zdrave navike i zdravlje, želi povećati znanja i svijesti građana o važnosti prevencije bolesti uzrokovanih sjedalačkim načinom života. U sklopu projekta snimljeno je 7 radionica aktivnog vježbanja, 7 radionica zdrave prehrane te po 2 webinara iz područja nutricionizma i psihologije. Mediteranski stil sa što manje jednostavnih ugljikohidrata i zdravija prehrana s proteinima iz domaćeg uzgoja savjeti su nutricionista. Uz zdravu prehranu u svakodnevicu treba uvesti i redovitu fizičku aktivnost, a za sve one koji sate provode sjedeći preporučene su vježbe koje možete raditi i za radnim stolom.

Projekt je trajao godinu dana, nositelj projekta je Gimnastičko društvo Osijek - Žito, a partneri Grad Osijek i Hrvatski liječnički zbor. Vrijednost je projekta gotovo 43.000 eura, a sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Poslušajte što su rekli voditeljica projekta Ivana Maltašić i Hrvoje Mihalj, predsjednik osječke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, a savjete potražite na stranici projekta Ne sjedi,5!.


Ivana Maltašić i Hrvoje Mihalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.