Hrvatski radio

Radio Osijek

Osnovnoškolci obilježili Svjetski dan izbjeglica

20.06.2022.

20:11

Autor: Radio Osijek/TM

Obilježen Svjetski dan izbjeglica

Obilježen Svjetski dan izbjeglica

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Tri osječke osnovne škole danas su na Trgu slobode interaktivnom izložbom, radionicama i u komunikaciji s građanima obilježile Svjetski dan izbjeglica. 

Svjetski dan izbjeglica obilježava se svake godine na današnji datum, 20. lipnja, u znak podrške svima onima koji su iz bilo kojeg razloga bili primorani napustiti svoje domove. Istraživanja pokazuju da trenutni broj izbjeglica premašuje brojku od 100 milijuna, što je nezapamćeno velik broj. Taj podatak nedavno je objavio UNHCR, a rat u Ukrajini, kao i nova ili kontinuirana izvanredna stanja u zemljama poput Etiopije, Burkine Faso, Mjanmara, Nigerije, Afganistana i Demokratske Republike Kongo, pridonijela su toj zapanjujućoj brojci. 

Prvi puta je Svjetski dan izbjeglica obilježen 2001. godine. 

Osječke osnovne škole Vladimira Becića, Ljudevita Gaja i OŠ Retfala, ujedinjene kroz provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja (Osijek to GOO) i provedbu projekta INCLuDE (Ured za nacionalne manjine i ljudska prava Vlade RH) Svjetski su dan obilježile na Trgu slobode, a partneri u programu su im bili udruga Breza i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava.

Galerija
Obilježen Svjetski dan izbjeglica, Foto: Davor Lončarić/Radio Osijek
Obilježen Svjetski dan izbjeglica, Foto: Davor Lončarić/Radio Osijek

Interaktivna izložba i aktivnosti na trgu kojima su dali simbolične nazive građanima su približili temeljne pojmove, predstavili svoje radove na temu izbjeglica te zapise intervjua s osobama koje su doživjele izbjeglištvo. Prikazali su i rezultate terenskog rada učenika na temu Osijeka i izbjeglica, a održana je i radionica o trenutnoj ukrajinskoj izbjegličkoj krizi.

Mirko Andrić, iz Osnovne škole Retfala ističe kako su posebno kroz projekt INCLuDe škole dobile zadatak da senzibiliziraju javnost o problemu izbjeglica, migranata, azilanata... „Dakako, prije svega učenike i zaposlenike škola, lokalnu zajednicu... Ono što je važno, projekt je krenuo prošle godine, a tada nije bilo izbjeglica iz Ukrajine. Danas je to pitanje aktualno. Učenici su se kroz ovaj projekt i kroz redovnu nastavu upoznali s pitanjima izbjeglica, migranata tako da im je situacija s ukrajinskim izbjeglicama puno razumljivija”, objasnio je Andrić u razgovoru za Radio Osijek. „Imamo priliku svjedočiti da je Osijek jako dobro primio izbjeglice. Kod nas nije došao toliko veliki broj, ali dočekali smo ih spremno. Da je senzibiliziran za to pitanje pokazao je i Grad Osijek svojim projektom Srce za Ukrajinu. Naravno da je naše iskustvo, na žalost ili na sreću, pridonijelo da se pripremimo za tako nešto. Vidjeli smo kroz ovaj projekt da su i neki učenici imali iskustvo odlaska u druge zemlje, daleko blaže, ali možemo suosjećati i pružiti dobrodošlicu”, rekao je Andrić.

Galerija
Obilježen Svjetski dan izbjeglica, Foto: Davor Lončarić/Radio Osijek
Obilježen Svjetski dan izbjeglica, Foto: Davor Lončarić/Radio OsijekObilježen Svjetski dan izbjeglica, Foto: Davor Lončarić/Radio Osijek

Mirko Andrić, OŠ Retfala

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.