Hrvatski radio

Radio Osijek

Nema naplate struje u Posavini

14.06.2014.

15:32

Autor: Hina/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HEP ODS i RWE energija neće naplaćivati struju na poplavljenim područjima. HEP je i financijski podupro obnovu.

RWE Energija će svim svojim korisnicima s područja županjske i brodske Posavine zahvaćenima poplavom otpisati račune za električnu energiju za svibanj, lipanj i srpanj, priopćeno je iz te tvrtke. "Našim korisnicima na poplavljenim područjima pokušavamo pomoći na sve moguće načine u vrlo teškoj životnoj situaciji u kojoj su se našli", kaže se u priopćenju. Dodaje se da su se tvrtka i njezini zaposlenici i u svibnju uključili u slanje humanitarne pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama.

Ni HEP, Operator distribucijskog sustava, neće građanima na poplavljenim područjima naplatiti akontacijske uplatnice izdane za svibanj i lipanj. Kupcima se tako otpisuje iznos mrežarine i iznos za električnu energiju, kao i iznos mrežarine za kupce koji kupuju struju od drugih distributera. Procjenjuje se kako akontacijske uplatnice za kućanstva i procijenjeni računi za poduzetništvo za svibanj i lipanj iznose milijun i 640 tisuća kuna. 

HEP je pozvao građane oštećene poplavama da se jave svojim načelnicima općina kako bi se sastavio popis oštećenja na elektroinstalacijama i kako bi HEP besplatno zamijenio nužne elektroenergetske instalacije. 

Na poplavljenom području dnevno se vrati po stotinjak kućanstava na električnu mrežu, a tamo je ukupno 3.500 objekata koji su isključeni iz mreže. 

I HEP je pretrpio velike štete zbog poplava u županjskoj Posavini. Procjenjuje se kako su štete na distribucijskoj mreži i objektima veći od 12 milijuna kuna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.