Hrvatski radio

Radio Osijek

Nisu tražili odgovarajuću obitelj, ali sankcija nema

24.03.2014.

20:38

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inspekcija Ministarstva socijalne politike i mladih istražila je slučaj razdvajanja trojice braće iz Vinkovaca te poslalo stručnjake koji su razgovarali s udomiteljima i djelatnicima vinkovačkog Centra za socijalnu skrb, izjavila je ministrica Milanka Opačić.

Izvijestila je kako je u Vinkovcima promijenjen tim za udomiteljstvo i posvajanje. Kaže kako nema traga o tome da se doista tražila obitelj koja će posvojiti tri dječaka zajedno i odjednom, no zakon ne predviđa nikakve sankcije za takvo ponašanje. "Mi ga možemo ljudski osuditi, a u novi Obiteljski zakon stavili smo odredbu po kojoj treba voditi računa o tome da se braća i sestre posvajaju zajedno", kaže Opačić. 
Kako su izvijestili mediji, trojica dječaka nalazila su se od srpnja 2012. godine kod udomiteljske obitelji u Vinkovcima, nakon što su oduzeti biološkim roditeljima zbog teških životnih uvjeta, zanemarivanja i zapuštanja. Problem je nastao kada su dječaci dani na posvajanje trima obiteljima u tri različita grada, zbog čega je udomiteljska obitelj, koja se o dječacima brinula posljednjih godinu i pol dana, ogorčena i ljuta na vinkovački Centar za socijalnu skrb s pričom izašla u javnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.