Hrvatski radio

Radio Osijek

Nove razminirane površine

25.09.2014.

14:03

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uručene su potvrde o razminiranju poljoprivrednih površina u općinama Darda, Draž i Šodolovci ukupne površine 3,3 četvorna kilometra.

Svečanim uručivanjem potvrda o razminiranju obilježen je završetak projekta "Razminiranje na ratom pogođenim područjima" - preostala sredstva koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa IPA za 2010. godinu.
Potvrde o razminiranju poljoprivrednih površina načelnicima općina uručio je danas pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Miljenko Vahtarić.
Vrijednost je projekta 3 milijuna eura, a razminirana je površina od 3,3 četvorna kilometra na kojoj je pronađeno je više od 1.000 minskoeksplozivnih sredstava i 200 ubojitih sredstava.
Konačno su 192 hektara obradivih površina najbolje kvalitete dobili poljoprivrednici u Općini Šodolovci. Plan je da se 70 % toga zemljišta koje je u državnome vlasništvu da u zakup ekološkim poljoprivrednim proizvođačima. Ostalo je još devedesetak hektara oranica koje bi trebale biti razminirane do iduće godine, istaknuo je načelnik Općine Šodolovci Mile Zlokapa.
Općina Draž potpuno je razminirana, a bez tabli koje upozoravaju na mine i turisti će se bolje osjećati, napomenuo je načelnik Stipan Šašlin.
Najviše mina pronađeno je u Općini Darda s obzirom na to da je područje uz Osijek bilo prva crta bojišnice. Načelnik Anto Vukoje zadovoljan je što će poljoprivrednici napokon moći zaorati zemlju koju u zakupu imaju već deset godina.
Svaki kvadrat bez mina puno znači, no u Osječko-baranjskoj županiji s razminiranjem smo tek na pola puta, napominje župan Vladimir Šišljagić. Od oko 175 četvornih kilometara minski sumnjivih površina razminirano je oko pola. Do lipnja 2015. trebale bi biti razminirane i sve poljoprivredne površine (oko 120 ha), a plan je da bi županija bez mina trebala biti u roku od pet godina. Župan je najavio projekt razminiranja minski sumnjivog područja na prostoru Hrvatskih šuma vrijedan 35 milijuna eura.
U Hrvatskoj su s današnjim danom još 563 četvorna kilometra minski sumnjivog područja u 10 županija i 80 gradova i općina. Procjene govore da bi trebalo ukloniti još oko 64.400 mina, a time i 13.000 znakova minske opasnosti koje treba ozbiljno shvatiti. Od 1991. u minskim je poljima stradalo 227 osoba od čega njih 40 smrtno. Cilj je Hrvatska bez mina do 2019. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.