Hrvatski radio

Radio Osijek

O sigurnosti djece

23.10.2014.

16:35

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trećina ispitanih roditelja izjavila je kako ne zna da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zakonom zabranjeno, navodi Aleksandra Todorović iz Udruge Portal Alfa. Pokazali su to rezultati istraživanja koje je predstavljeno na okruglom stolu u Belišću.

Da je tjelesno kažnjavanje u Hrvatskoj zabranjeno - ne zna polovica mladih, a niti trećina roditelja.  U okviru projekta "Osnažimo pravo djece da budu sigurna", provedenog od veljače do lipnja, cilj istraživanja je bio utvrditi razinu poštivanja pravnog okvira zaštite djece i mladih od nasilja kroz perspektivu djece i mladih, roditelja, udomitelja, organizacija civilnog društva, te stručnjaka u sustavu . Osim u Osječko-baranjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji istraživanje je obuhvatilo gotovo šest tisuća sudionika u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, te Gradu Zagrebu.Gotovo 40 posto mladih izjavilo je da će kao roditelji koristiti tjelesno kažnjavanje kad dijete to zasluži,što ukazuje da mladi nisu pripremljeni za pozitivne oblike roditeljstva – istaknula je  Irena Bohač iz zagrebačke Udruge roditelja "Korak po korak." Trećina ispitanih roditelja izjavila je kako ne zna da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zakonom zabranjeno, navodi  Aleksandra Todorović iz Udruge Portal Alfa, koja je organizirala okrugli stol u suradnji s Gradom Belišćem.Osobe koje su najčešće u kontaktu s djecom – odgajatelji, učitelji, nastavnici- prema rezultatima istraživanja, izbjegavaju prijaviti nasilje jer izražavaju nepovjerenje u sustav. Smatraju da je korumpiran ili se boje da će prijavom još više naštetiti djetetu, te da će imati komplikacija sa sudom. Projekt "Osnažimo pravo djece da budu sigurna" plaćen je sredstvima Europske unije, Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, Nacionalne naklade za razvoj civilnog društva i Grada Belišća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.