Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica 204. vukovarske brigade

23.09.2014.

12:26

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanom akademijom, misom zadušnicom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata danas je obilježena 23. obljetnica osnutka 204. vukovarske brigade, a među mnogim izaslanstvima bilo je i izaslanstvo Hrvatskoga sabora s predsjednikom Josipom Lekom na čelu. Za to vrijeme skinute su sve dvojezične ploče s državnih institucija u Vukovaru.

U 204. brigadi poginulo je ili ubijeno oko 1100 pripadnika te postrojbe.
U govoru na svečanoj akademiji predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je kako je slike ratnog Vukovara i svega onoga što se događalo 1991. u tome gradu nužno premjestiti u kolektivno sjećanje hrvatskog naroda.
"Nesporna je činjenica da je 204. brigada branila Republiku Hrvatsku na najtežem bojištu", istaknuo je, dodajući kako zbog herojske obrane Vukovara ta brigada zaslužuje svaku pohvalu, pamćenje i zahvalnost današnje Hravatske i budućih naraštaja. Također je poručio kako vjera u istinu i pravdu uvijek pobjeđuje te ne treba odustajati od zajedničkog cilja, izgradnje hrvatske države i društva u korist svih hrvatskih građana.
Izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića Ivica Burić pozvao je s govornice hrvatske branitelje i ostale stradalnike da pričaju i pišu knjige o onome što su preživjeli jer će tako, dodao je, na najbolji mogući način prenijeti tekovine Domovinskog rata na mlađe naraštaje.
Posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. i 204. brigade Branko Borković istaknuo je da je Vukovar temelj hrvatske države bez obzira na "pamflete, dopise, zaključke Manolićeve komisije" i sličnih s kojima još mašu i kojima ih, kako je rekao, "zatiru i pokušavaju čak proglasiti ratnim zločincima jer još istražuju zapovjedni lanac obrane ratnog Vukovara". "Još uvijek nosimo otvorene rane, još uvijek tražimo naše nestale suborce kojih nema, još uvijek muku mučimo kako ćemo preživjeti starost", rekao je Borković i zauzeo se za jedinstvo braniteljske populacije.
Uoči mise zadušnice u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, na Memorijalnom groblju vijence su položili i svijeće zapalili preživjeli pripadnici brigade koje je vodio Branko Borković, predstavnici Sabora i Vlade s predsjednikom Sabora Josipom Lekom i ministrom branitelja Predragom Matićem na čelu, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić, izaslanstvo grada Vukovara i braniteljskih udruga koje je vodio gradonačelnik Ivan Penava te izaslanstvo zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. U izjavi nakon polaganja vijenaca ministar branitelja Predrag Matić izrazio je zadovoljstvo što su u odavanju počasti poginulim pripadnicima 204. vukovarske brigade zajedno sudjelovali predstavnici svih vukovarskih braniteljskih udruga.
Na današnji dan, 23. rujna 1991. ustrojena je 204. vukovarska brigada s 1803 hrvatska branitelja. Tijekom ratnog djelovanja kroz tu je postrojbu prošlo oko 3600 branitelja. Po podatcima iznesenim tijekom svečane akademije, pripadnici 204. brigade uništili su više od 600 tenkova i oklopnih transportera, srušili 25 letjelica te iz stroja izbacili oko 15.000 neprijateljskih vojnika.
Pošto je na Memorijalnom groblju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast poginulim pripadnicima 204. vukovarske brigade, dio branitelja i stradalnika uputio se prema gradu, gdje je sa zgrada državnih institucija skinuo dvojezične ploče i razbio ploču na zgradi policije. Zbog toga je privedeno nekoliko branitelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.