Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica pogibije Đure Podboja

23.08.2022.

13:22

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

obljetnica smrti Đuro Podboj

obljetnica smrti Đuro Podboj

Foto: HRT/Dario Vračević / HRT

Trideset i prva obljetnica pogibije Đure Podboja, hrvatskog branitelja i djelatnika Odašiljača i veza, obilježena je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod odašiljačkog objekta OIV-a koji nosi njegovo ime - „Belje - Đuro Podboj".

Početkom Domovinskog rata Đuro Podboj radio je kao tehničar na objektu Belje na kojem su bili smješteni televizijski i radijski odašiljači. Obzirom na svoj strateški položaj, objekt Belje bio je od iznimnog značaja zbog nužnosti emitiranja hrvatskog informativnog programa o kojem su ovisili brojni stanovnici na području Slavonije, Srijema, Baranje i dijela Podravine. U slučaju eventualnog prestanka odašiljanja signala s objekta Belje dogodila bi se informativna blokada za široko područje istočne Hrvatske i to u trenucima kada su informacije imale iznimno bitnu ulogu u ratu protiv agresora. Član uprave za tehniku i informacijsku tehnologiju Denis Nikola Kulišić istaknuo je kako je žrtva Đure Podboja, ali i brojnih drugih djelatnika Odašiljača i veza spriječila informacijsku blokadu koja bi u uvjetima rata bila pogubna.

 U spomen toj iznimnoj žrtvi Odašiljači i veze preimenovali su objekt koji i danas ponosno nosi ime „Belje - Đuro Podboj" a svake se godine na današnji dan, uz spomen obilježje, odaje i počast Đuri Podboju. " Tate se sjećam s tugom i ponosom, drago mi je vidjeti da se svake godine ovdje okuplja sve više ljudi i mislim da žrtve iz Domovinskog rata ne smijemo zaboraviti", zaključuje sin poginulog branitelja, Mario Podboj.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.