Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica stradanja Laslova

23.11.2014.

18:12

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježavanje 23. obljetnice okupacije Laslova, koje se 152 dana branilo od napada neprijatelja, počelo je u nedjelju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Centralnom osječkom groblju i drugim grobljima gdje su pokopani branitelji i civili. Program se nastavlja u ponedjeljak u podne paljenjenjem svijeća u Parku hrvatskih branitelja Laslova, na mjesnom groblju i kod spomen ploče u Športskom centru Pobjede.

Nakon okupacije Vukovara, agresorska vojska bila je krenula prema Osijeku, ali su im se na tom putu ispriječili laslovački branitelji. Tijekom obrane Laslova poginulo ih je 48, a deset branitelja i civila još se vode kao nestali. 152 dana Laslovo je bilo na prvoj crti južne obrane Osijeka, udaljenog tek 19 km, ali nakon pada Vukovara i potpunog okruženja donesena je odluka o povlačenju iz mjesta. Prema Ivanovcu je krenulo 257 branitelja i civila  i među njima 27 ranjenika. Predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članovi obitelji i prijatelji poginulih s pijetetom i tugom sjećaju se svih onih koji su dali život za obranu slavonskog sela Laslova, rekao je Zoran Toth, dopredsjednik Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, prilikom polaganja vijenaca na Centralnom groblju u Osijeku.

U obrani Laslova uz pripadnike svih nacionalnosti sudjelovao je i Internacionalni vod u kojem su bili dragovoljci iz drugih država, rekao je Toth. U Laslovu treću godinu zaredom tragičnu obljetnicu obilježavaju i odaju počast članovi Hrvatske čiste stranke prava. Prije komemoracije ispred Spomenika hrvatskim braniteljima održali su mimohod od obližnjeg sela Korođa do Laslova. Po riječima Frana Čirka iz HČSP, počast je odalo i 70-ak članova najjače mađarske oporbene stranke Jobbik. Nakon odavanja počasti braniteljima Laslova članovi HČSP i Jobbika, stranke krajnje desnice, otišli su u Vukovar, gdje će na Memorijalnom groblju odati počasti vukovarskim žrtvama velikosrpske agresije.

             

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.