Hrvatski radio

Radio Osijek

Odbor za Ustav sutra o referendumu o ćirilici

08.04.2014.

20:36

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav sutra na dnevnom redu ima zahtjev građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti.

Predsjednik tog Odbora Peđa Grbin(SDP) nedavno je kazao kako očekuje da će Sabor od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti predloženoga referendumskog pitanja, koje, prema prijedlogu Stožera, glasi: "Jeste li za to da se članak 12., stavak 1., Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice".
Na sjednici Odbora raspravljat će se tako o zahtjevu za raspisivanje referenduma o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, a Grbin podsjeća kako Odbor nije ovlašten odbiti raspisivanje referenduma. Na plenarnoj sjednici Sabora bit će, kaže, predloženo da se od Vlade zatraži prebrojavanje i utvrđivanje točnog broja potpisa koji su dani za referendumsku inicijativu.
"Tu se ulazi direktno u materiju koja je ispregovarana te ćemo, nakon što utvrdimo postoji li dovoljan broj potpisa, razmotriti daljnje akcije, gdje će Hrvatski sabor zauzeti jasno stajalište da se ovdje radi o nedopuštenom pitanju, a konačnu odluku o tome imat će Ustavni sud", poručuje Grbin.
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara potkraj prošle godine predao je Saboru više od 600 tisuća potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.