Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrada "Anto Gardaš" Pavlu Pavličiću

21.05.2022.

14:45

Autor: Ana Mitar

"Anto Gardaš" dodjela

"Anto Gardaš" dodjela

Foto: Ana Mitar / Radio Osijek

Ovogodišnja, 16. književna nagrada "Anto Gardaš" za najbolju knjigu pripovijedaka ili roman za djecu i mladež objavljenu u 2021. godini dodijeljena je književniku i akademiku Pavlu Pavličiću za roman "Dva duga dana".  

"Ove godine broj prijavljenih naslova bio je velik kao nikada do sada. Sudjelovala su čak 32 autora, značajna za hrvatsku dječju književnost", rekao je član prosudbenog povjerenstva Tomislav Zagoda te dodao kako izbor nije bio lak, a nijanse su utjecale na konačni odabir. 

Pavao Pavličić nije skrivao zadovoljstvo te je zaključio kako je dobiti ovu nagradu velika čast svakom književniku. Otkrio je kako je njegova knjiga "Dva duga dana" svojevrsni eksperiment jer je junake iz svoje prve dječje knjige, napisane  prije 40 godina, "ubacio" u sadašnje vrijeme. 

Nagrada "Anto Gardaš" nosi ime po jednom od najpoznatijih hrvatskih književnika za djecu te se tradicionalno dodjeljuje na njegov rođendan, 21. svibnja, u Osijeku.

"To je jedina nacionalna književna nagrada koja se dodjeljuje u Osijeku, a pokazuje kako građani cijene tradiciju i prethodnike te se time želi potaknuti mlade književnike i književnice da se odnose prema književnosti kao što se Gardaš odnosio", rekao je Mirko Ćurić, predsjednik ogranka Društva hrvatskih književnika


Više o dodjeli poslušajte u izjavama Mirka Ćurića, Tomislava Zagode i Pavla Pavličića.

Mirko Ćurić, Tomislav Zagoda i Pavao Pavličić izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.