Hrvatski radio

Radio Osijek

Ograničen ulazak na poplavljena područja

24.05.2014.

22:24

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog visoke temperature i izlijevanja septičkih jama, na poplavljenim područjima prijeti opasnost od zaraza. Ulazak na ta područja je ograničen, veterinari, vojska i policija ulaze u posebnoj odjeći, a kad izlaze i ljudi i vozila se dezinficiraju. Dobra je vijest da zasad nema evidentiranih bolesti.

HZJZ: Na poplavljenim područjima zasad bez epidemije

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je da nije proglašena karantena na poplavljenim područjima Slavonije, ističući da je stanje na tom području ozbiljno, ali pod kontrolom. 'Što se tiče zdravstvene situacije, rade se izvidi i za sada nema znakova grupiranja bolesti, dakle prema najnovijim podacima od jutros u 9 sati, nema naznaka potencijalne epidemije, ali se provode mjere koje smo vrlo jasno napravili, a to su dezinfekcija i deratizacija', istaknuo je Ostojić u Splitu. Najavio je da će ga u ponedjeljak u Zagrebu posjetiti ministar zdravlja Federacije BiH radi 'usuglašene koordinirane daljnje akcije u mogućnosti, između ostalog, i dezinfekcije'. Rekao je i da je u Slavoniji poplavljeno sedam ordinacija, odnosno ambulanti opće prakse koje su skrbile o 13.157 osiguranih osoba te da postoji plan njihove obnove. 

Epidemiološka situacija na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini je stabilna i nema evidentiranih bolesti, potvrdila je za HRT i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja Maja Grba-Bujević dodajući kako se na terenu rade preventivne mjere kako ne bi niti došlo do širenja bolesti. Po njezinim riječima, u javnosti su se pojavile informacije da je na poplavljenim područjima uvedena karantena. Maja Grbić-Vujević opovrgla je te glasine podsjetivši kako je karantena jedna od epidemioloških mjera kojom se sprečava širenje zaraznih bolesti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.