Hrvatski radio

Radio Osijek

Okrugli stol o vršnjačkom naslju, o prevenciji i reakciji

15.09.2022.

14:44

Autor: HRT Radio Osijek

okrugli stol

okrugli stol

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

U organizaciji Ureda pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević u Osijeku je održan okrugli stol prevenciji i reakciji na vršnjačko nasilje u školama, i fizičko i, sve učestalije, nasilje na društvenim mrežama.


Vršnjačko fizičko i psihičko nasilje svakodnevno je prisutno u našim školama, a sve češći su i slučajevi verbalnog nasilja u okviru razrednih grupa na društvenim mrežama. Iako odgojno-obrazovni sustav unatrag nekoliko godina ulaže snažnije napore u prevenciju i suzbijanje nasilja među djecom, učinci poduzetih mjera nisu zadovoljavajući, o čemu svjedoče i prijave koje prima pravobraniteljica za djecu. Preventivni programi u školama vrlo su neujednačeni, ponekad je upitna i njihova učinkovitost, te je nedovoljna suradnja između škole, centra za socijalnu skrb i policije. Zbog neučinkovite zaštite djeteta koje trpi nasilje, pojedini se roditelji obraćaju i medijima, očekujući da pritisak javnosti dovede do snažnije reakcije škole, što može dodatno štetiti djetetu. I sami učenici nerijetko procjenjuju da aktivnosti djelatnika škole nisu dovoljno odlučne te im se ponekad čini da oni nisu dovoljno zainteresirani za to da se slučajevi vršnjačkoga nasilja pravedno razriješe.

„Cilj ovoga skupa je podići svjesnost o potrebi učinkovitije prevencije i suzbijanja vršnjačkoga nasilja u sustavu odgoja i obrazovanja“, poručuje pravobraniteljica u najavi ovoga događaja te ističe: „Zajedno sa stručnjacima iz različitih sustava želimo doći do odgovora na pitanja kako učinkovitije djelovati u prevenciji i reagiranju na vršnjačko nasilje, te kako ostvariti uspješniju međuresornu i interdisciplinarnu suradnju u interesu sve djece – i one koja čine nasilje, i one koja ga doživljavaju, kao i one koja mu svjedoče“, ističe Ured pravobraniteljice. /iz teksta organizatora/


okrugli stol o vršnjačkom nasilju

okrugli stol

okrugli stol

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.