Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek više nije zaboravljen grad

05.12.2014.

13:11

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osijek bez državne pomoći ne bi mogao ostvariti tako velike projekte vrijedne preko 4 milijarde kuna- rečeno je na konferenciji za novinare u osječkom SDP-u o ulaganju sadašnjih i prijašnjih Vlada u ovaj grad.

Konačno je i Osijek došao na red, godinama je doživljavan kao grad slučaj i zaboravljan od državne vlasti, a ponekad i smišljeno kažnjavan, ali došlo je do promjena- sada se u gradu radi za građane, a zanemaruju se sitni stranački interesi- rekla je predsjednička osječkoga SDP-a i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Dodala je kako se gradska vlast trudi izvući maksimum od novca kojega ima, ali da bez države mnogi projeti ne bi bili pokrenuti.
Zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš naveo je kao iznimno značaj projekt Koridor Vc i most vrijedan preko 950 milijuna kuna. Podsjetio je i na turbo- rotor, četverotračnu južnu obilaznicu koja bi trebala biti puštena u promet do kraja godine. Tu su i velika ulaganja u cestu Osijek- Klisa, Zračnu luku Osijek, eko- industrijsku zonu Nemetin i izgradnju knjižnice u studentskom Campusu.  Posebno aktualan  je projekt Osijek kao veliki doprinos državne vlasti komunalnom razvoju grada, kojim će Osijek biti potpuno pokriven vodovodnim istalacijama i kanalizacijskim sustavom. Pročelnik gradskog Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo Alen Prnjat je najavio i novi projekt. Nakon što su ovih dana Hrvatske vode i Grad Osijek potpisale sporazum, kreće projektiranje dokumentacije za spajanje donjogradske i gornjogradske šetnice, koju će sa 90 posto financirati Hrvatske vode, a Grad sa 10 posto. 
"Dobri odnosi s državnim institucijama pokazali su koliko su važni u provedbi velikih projekata, jer gradska uprava ih  ne može sama financirati"- rekao je Prnjat.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.