Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječanin s diplomom INSTEME

07.04.2022.

13:30

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Marin Marinović i Juan José Boscà

Marin Marinović i Juan José Boscà

Foto: fb M.Marinović / -/-

Mladi osječki fizioterapeut Marin Marinović jedan je od četiri fizioterapeuta u Hrvatskoj koji su pri završetku studija u Centru za poslijediplomske studije manualne terapije iz Španjolske - INSTEMA svjetski poznatog stručnjaka Juana Joséa Boscà. U Osijek će tako stići jedinstveni certifikat, ali i tehnike koje će omogućiti da se znanje jednog od naboljih manualnih terapeuta današnjice primjenjuje u tretmanima osječkih pacijenata.

"Riječ je o školi koja je jako poznata i jako cijenjena u našoj struci ", kaže nam Marin Marinović te pojašnjava da je zaštitni znak kako škole tako i cijelog tečaja svjetski poznati fizioterapeut Juan José Boscà s 40 godina staža. 

"Samo četiri osobe u Hrvatskoj pri završetku su ove edukacije i imat će certifikat škole INSTEMA - Centra za poslijediplomske studije manualne terapije iz Španjolske, što je za nas velika i značajna stvar"; kaže fizioterapeut Marinović, pojašnjavajući da se zvanjem ortopedskog manualnog terapeuta stječe jako dobar alat za dijagnostiku i primjenu brojnih metoda. Kada pitamo po čemu je to Juan José Boscà poseban i njegove tehnike jedinstvene u svijetu, sugovornik nam pojašnjava da, uz to što je direktor škole, Bosca i vlasnik klinike u Valenciji sa 60 zaposlenih stručnjaka koji sveobuhvatno brinu o zdravlju, a klijenti su im brojne poznate osobe iz svijeta sporta, poput primjerice Rafaela Nadala ili nogometaša Valencije.

Ne najznačajnija, ali svakako najatraktivnija tehnika koju Juan José Boscà radi i poučava jest kiropraktika. Iako je prilično stara tehnika, sada je bitno modernizirana i njezina je primjena sveobuhvatna, a benefiti raznoliki i osjete se već nakon prvog tretmana. "Manualna terapija", pojašnjava naš sugovornik, "obuhvaća niz tehnika, a iskustvo rada s pacijentima najbolje je za procijeniti koje su tehnike najučinkovitije kod određenih problema."

"Dobro je da su ljudi konačno osvijestili da tijelu treba posvetiti posebnu pozornost i to ne samo kada imamo neke tegobe ili se razbolimo. Suvremeni način života je sjedeći, malo se krećemo, loše se hranimo i obično smo pod stresom, a najteže je gledati kako nove generacije djece i mladih vrlo rano osjećaju tegobe koje su prije bile rezervirane za stariju životnu dob. Najbolja je prevencij kretanje, vježbanje i briga o tijelu", zaključuje fizioterapeut Marinović.

razgovor s Marinom Marinovićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.