Hrvatski radio

Radio Osijek

Otkriven spomenik Kati Šoljić, majci četvorice poginulih branitelja

17.11.2022.

18:42

Autor: HRT/Radio Osijek/TM

Otkriven spomenik Kati Šoljić, majci četvorice poginulih branitelja

Otkriven spomenik Kati Šoljić, majci četvorice poginulih branitelja

Foto: OBŽ / -

U vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnica u nazočnosti predsjednika Republike Zorana Milanovića, otkriven je spomenik Kati Šoljić (1922.- 2008.) i sinovima Niki, Ivi, Miji i Mati poginulima u obrani Vukovara 1991. godine.

Spomenik Kati Šoljić i njezinim sinovima, rad je akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je zahvaljujući Udruzi 4. gardijske brigade, udruzi Oluja iz Podstrane, Gradu Vukovaru i općini Podstrana te umirovljenom pukovniku Mirku Čondiću koji je inicijator ideje o podizanju.

"Budimo složni, čuvajmo našu Hrvatsku", poručila je Marija Šoljić Barišić, kći Kate Šoljić.

"Neka ovo spomen obilježje bude poziv našim mladima kada je teško, neka zastanu pored ovog spomen obilježja, neka se sjete žrtve koju je Kata Šoljić i njena obitelj podnijela za slobodu koju danas imamo", rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.   "Osim toga što je izgubila četvoricu sinova, Kata Šoljić nikada nije klonila duhom već je bila uzor i utjeha majkama koje su tražile i još uvijek traže svoje sinove", rekao je Medved te je poručio:  "I te majke su i danas naša najveća snaga i poticaj u traganju za našim nestalima, tom najtežem neriješenom pitanju iz Domovinskog rata.",

"Ta zemlja osim što nam je draga, mora biti dobra, zdrava, uspješna, mora biti i instrument za postizanje naših ciljeva, a oni su uvijek bili skromni, plemeniti, jednostavni, osnovne ljudske potrebe. Za to se Hrvatska borila, za to ste se izborili, za to su pali sinovi Kate Šoljić, za to je njezino srce izbodeno u tisuće komada", rekao je Zoran Milanović, predsjednik Reublike, koji je na vukovarskom Memorijalnom groblju položio vijenac, a zatim i na Ovčari

Jedan od zapovjednika obrane Vukovara, umirovljeni pukovnik Ivica Arbanas, govorio je o obrani gradske četvrti Mitnica. "Forsirajući borbena djelovanja na Sajmištu, neprijatelj je uspio okružiti Mitnicu. Nismo se bojali iako smo znali da nećemo izdržati", kazao je Arbanas rekavši kako su zapovjednici svih razina zapovjedanja u obrani Vukovar, kao što je bio Ivo Šoljić na Mitnici, svojom hrabrošću bili glavna karika vukovarske obrane.

U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) govorila je akademkinja Mirna Šitum poručivši kako današnji događaj svjedoči kako vrijeme neke patnje ne liječi. "Majka Kata kojoj je svaki dan bez sinova bio Veliki petak, vlastitu nevolju nije stavljala na vagu obične čovječanske pravde", rekla je prof. dr. Šitum.

Uoči svečanosti kojoj je prethodila misa koju je služio fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara, među okupljene dotrčao je branitelj Branko Šubić koji je trčao od Iloka do Vukovara u spomen na hrvatske branitelje Vukovara.

Nakon svečanosti, podno spomenika brojna izaslanstva među kojima i predsjednik Republike Zoran Milanović, položila su upaljene svijeće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.