Hrvatski radio

Radio Osijek

Otpada je bilo da popuni zagrebački HNK!

18.07.2014.

15:46

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U dosadašnjoj sanaciji poplavljenih područja prikupljeno je gotovo 70.000 metara kubnih otpada, što odgovara veličini jednog nogometnog igrališta ispunjenog u deset metara visine, izvijestio je danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

"To su ogromne količine otpada koje su morale biti zbrinute, uklonjene i obrađene u vrlo kratkom roku sa silnom mehanizacijom i prije svega dobrom organizacijom", izjavio je Zmajlović na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio rezultate Plana sanacije poplavljenih područja od 3. lipnja do 15. srpnja. Istaknuo je da je sanacijskim aktivnostima za 60 posto smanjena količina i volumen prikupljenog otpada. "Da dobijemo sliku o kakvoj količini se radi, taj bi otpad u potpunosti ispunio zgradu HNK-a u Zagrebu", slikovito je stanje na terenu predočila Aleksandra Čilić, načelnica sektora za zaštitu okoliša u Fondu.

Ministar je napomenuo kako je krizna situacija zbog poplava zahtijevala jasan pregled i evidenciju tko što radi te stalni nadzor nad tijekom otpada od ulice do ulice, pri čemu se točno trebalo znati gdje će taj otpad završiti.
"Taj posao je zaista tekao po planu i u najboljem mogućem redu. Ovo nije bila uobičajena situacija i 19-ero ljudi na terenu upravljali su i do detalja koordinirali rad jedne ogromne mašinerije - četiri privremena reciklažna dvorišta, 59 teških kamiona, 28 utovarnih strojeva, tri mobilne drobilice i više od stotinu ljudi", istaknuo je. Zmajlović je rekao i kako je tih gotovo 70.000 metara kubnih otpada prevezeno u preko 5.000 kamionskih prijevoza, u prosječno 117 vožnji na dan, a 20. lipnja na vrhuncu akcije čišćenja bilo je čak 420 odvoza kamiona. Kad bi ti kamioni stali u kolonu ona bi bila duga 40 kilometara, slikovito je opisao Zmajlović. Zahvalio je svim stanovnicima Gunje, Rajeva Sela, Račinovaca, Strošinaca, Đurića i Posavskih Podgajaca jer su u trenucima osobne tragedije smogli snage poslušati upute o odvajanju otpada i time angažiranim službama omogućiti brži i lakši odvoz otpada u reciklažna dvorišta, njegovo odvajanje i zbrinjavanje.

"Iza nas je jedna od najsloženijih operacija čišćenja okoliša ikada koju je provela hrvatska Vlada", zaključio je Zmajlović i izvijestio da će se Plan sanacije poplavljenih područja provoditi do 1. rujna. Prema procjenama, dosad su službe s ulica i dvorišta odvezle preko 90 posto otpada koji je ostao nakon poplava, a odvojeno je prikupljena i na uporabu predana 141 tona električnog otpada, dok je na odlagalište u Županju ukupno dovezeno 12.734 tone otpada.
Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller rekao je kako je Fond preuzeo izgradnju potrebnih kazeta na županjskom odlagalištu, koje je označio kao trenutno najsuvremenije odlagalište u Hrvatskoj. Fond je time svoje sudjelovanje u sanaciji tog odlagališta povećao na 80 posto, odnosno 7 milijuna kuna, dok je 2 milijuna osigurao za sanaciju odlagališta u Gunji, koje će se po završetku radova zatvoriti.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.