Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren Turbo kružni tok u Višnjevcu

05.09.2014.

09:42

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki turbo kružni tok, jedinstven u Hrvatskoj, koji se nalazi na ulazu u Višnjevac, otvoren je danas nakon dva mjeseca gradnje. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,8 milijuna kuna, koju su u promet pustili predstavnici suinvestitora- Grada Osijeka i Hrvatskih cesta.

"Osnovno je bitno povećanje kapaciteta prometa na toj točki i smanjenje konfliktnih točaka koje su uobičajene za kružne tokove. Ovakav kružni tok ima izlaz tako da ne omogućuje pravljenje punog kruga" rekao je Denis Šimenić, projektant iz osječke tvrtke Rencon. Dakle, bit je u tome da nakon ulaska u ovakav kružni tok nema naknadne promjene smjera kretanja, odnosno prestrojavanja u drugi trak. I to bi, čini se, u prvo vrijeme moglo dijelom stvoriti nedoumice, to više što su trakovi razdvojeni fizičkim (ipak ne prevelikim) barijerama.

Osnovni smjer prometovanja je istok - zapad, a tu su i dva priključka, prvi iz smjera Đakova, drugi iz Baranje. Kada se ulazi u Višnjevac iz smjera Osijeka (i obrnuto), vozači lijevim trakom ulaze u kružni tok i najkraćom putanjom izlaze iz kružnog toka. Odnosno ulazeći desnim trakom, odmah imaju odvajanje, iz Osijeka za Baranju, odnosno iz Višnjevca u smjeru Đakova. Jednako je tako ako se iz Baranje ulazi u Višnjevac odnosno iz Đakova prema centru grada. I da ne bi bilo zabune, vozila koja su u kružnom toku i dalje imaju prednost pred vozilima koja u njega namjeravaju ući. Na osnovi pozitivnih iskustava prometovanja, nadaju se u Renconu i Gradu Osijeku, u ovako uređenom kružnom toku, odlučit će se hoće li se krenuti u rekonstrukciju kružnog toka na Đakovštini.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.