Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreni 56. Đakovački vezovi

01.07.2022.

23:52

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

Đakovački vezovi

Đakovački vezovi

Foto: FB Grad Đakovo / FB grad Đakovo

Scenskom slikom "Šokačka sanjarenja ispred đakovačke katedrale večeras je otvorena 56. manifestacija izvornog narodnog folklora "Đakovački vezovi", a zemlja partner je Ukrajina.

Tema scenske slike, u kojoj su, uz ostale, sudjelovali glumici osječkog HNK-a, članovi nekoliko kulturno-umjetničkih društava, konjogojskih udruga i Državne ergele lipicanaca je je posjet hrvatskog slikara Vlahe Bukovca Đakovu 1893. godine, gdje je boravio kao gost biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković istaknuo je na otvorenju kako ovdje, u srcu Slavonije, imamo priliku po 56. put vidjeti koliko je bogata hrvatska kultura, tradicija i baština, hrvatski folklor i sve što je utjelovljeno u našem identitetu.S obzirom na to da je Ukrajina zemlja partner,  Plenković je ocijenio kako "u ovom teškom trenutku za Ukrajinu, Hrvatska, a posebice Slavonija, znaju i razumiju što je to žrtva, što je to biti napadnut te što je solidarnost i potpora prijateljima kada im je to najpotrebnije". Upravo stoga cijela je Hrvatska proteklih nekoliko mjeseci prihvatila ukrajinske izbjeglice te dala snažnu političku, humanitarnu i financijsku potporu Ukrajini koja je žrtva ruske agresije. To govorimo na devetu obljetnicu hrvatskog članstva u EU i samo par dana nakon što je Ukrajina stekla status kandidata za članstvo u EU, uz snažnu, čvrstu i veliku potporu Hrvatske i hrvatskog naroda, istaknuo je premijer Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako su se na otvorenju "Vezova" okupili brojni zastupnici iz raznih političkih opcija, što pokazuje koliko im je stalo da čuvamo svoju tradiciju, svoj identitet i svoje korijene. Ocijenio je kako su u "ovako izazovnim vremenima čvrsti korijeni iznimno važni jer onaj tko ih nema može ga vjetar otpuhati".Te naše čvrste korijene daju nam naša tradicija, povijest, vjera, identitet i kultura. Đakovački vezovi su manifestacija koja slavi sve ono što Hrvatska ima, i što je hrvatski narod kroz stoljeća gradio, poručio je Jandroković.

"Đakovački vezovi" su smotra izvornog folkora, koja od 1967. godine raste i izrasta, i danas su nadaleko poznata te top turistička i kulturna manifestacija RH, rekao je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić. Najavio je kako će se sutra predstaviti program zemlje partnera, kultura i tradicija Ukrajine.Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič zahvalio je na pozivu da njegova zemlja bude zemlja partner te Hrvatskoj na snažnoj podršci Ukrajini i prihvatu Ukrajinaca, koji su ovdje došli zbog ruske agresije. Zahvalio je i Hrvatskom saboru koji je bio prvi europski parlament koji je donio rezoluciju o stanju u Ukrajini i podršci njegovoj zemlji.

Otvorenju "Đakovačkih vezova", uz ostale, nazočili su đakovačko osječki nadbiskup Đuro Hranić te brojni državni i lokalni dužnosnici.

Središnji događaj priredbe bit će u nedjelju, kada će u svečanom mimohodu Vezova, koji će proći središtem grada sudjelovati 50 folklornih skupina s oko dvije tisuće sudionika iz RH i inozemstva. U mimohodu će biti i 30 konjanika te 30 okićenih svatovskih zaprega. Program ovogodišnjih "Đakovačkih vezova" koji traju do 3. srpnja, uz ostalo, obuhvaća međunarodnu i hrvatsku smotru folklora, brojne izložbe, radionice, koncerte, gastro-dane i programe za djecu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.