Hrvatski radio

Radio Osijek

Pat pozicija: Vukovar bez Gradskog vijeća

17.07.2014.

12:23

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko vijeće Grada Vukovara nije konstituirano jer se vijećnici nisu uspjeli usuglasiti oko izbora predsjednika vijeća. Na sjednici se nije pojavila Slavica Jelinić (HDSSB), čiji glas je mogao biti jezičac na vagi. Nova sjednica vijeća treba biti sazvana najkasnije za 30 dana.

U ime koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ za predsjednika vijeća bio je predložen Igor Gavrić iz HSP-a Ante Starčević za kojega je glasovalo deset vijećnika HDZ-a i HSP AS, a isto toliko vijećnika SDP-a, HNS-a, SDSS-a i SNS-a bilo je protiv. Nije prošao ni protuprijedlog SDP-a, koji je za predsjednika Gradskog vijeća predložio svoga člana Gorana Bošnjaka, protiv čijeg izbora su glasovali vijećnici HDZ-a i HSP AS.

Sjednici Vijeća nije bila nazočna vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić, koja je u javnosti percipirana kao vijećnica koja bi mogla donijeti prevagu u konstituiranju Gradskog vijeća Vukovara.
Početkom srpnja HDSSB je priopćio kako u Vukovaru neće ulaziti u bilo kakve koalicije pod svaku cijenu, "jer imaju program za bolji život svih Vukovaraca, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, a spremni su ga provoditi i kao konstruktivna oporba".


Na prijevremenim lokalnim izborima 15. lipnja koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ osvojila je 10 vijećničkih mjesta. Koalicija SDP-HNS-SU i koalicija srpskih stranaka SDSS-SNS-NSS osvojili su po pet mandata tako da je danas prilikom glasovanja bila pat pozicija u kojoj nije mogla biti donesena ni jedna odluka.
HDZ-ovac Ivan Penava za gradonačelnika je izabran dva tjedna kasnije, u drugom izbornom krugu.
Gradsko vijeće Vukovara može se konstituirati u tri pokušaja. Pošto je propala današnja konstiturajuća sjednica, nova se mora održati u idućih 30 dana, a ako se Gradsko vijeće ni tada ne konstituira, treća se sjednica saziva u idućih 30 dana. Ako se Gradsko vijeće ni tada ne konstituira, slijede prijevremeni izbori.
HDSSB: "Mi nismo odgovorni za neuspjeh konstituiranja Gradskog vijeća"
„U potpunosti odbacujemo pokušaje medijskog i političkog prebacivanja odgovornosti zbog neuspješnog konstituiranja Gradskog vijeća Vukovara na HDSSB i našu gradsku vijećnicu Slavicu Jelinić“, priopćeno je iz te stranke. U Gradskom vijeću participira još šest stranaka s ukupno 20 vijećnika. „Tako velik broj stranaka omogućuje i velik broj mogućnosti u sastavljanju  većine u Gradskom vijeću, pa nam nije poznato zbog čega se odgovornost prebacuje isključivo na HDSSB“, ističe glasnogovornik HDSSB-a Karlo Šatvar. „HDSSB smatra da s jednim vijećničkim mandatom u Gradskom vijeću nema izborni legitimitet arbitrirati između dvaju političkih blokova, a da prije toga nije postignut makar minimalan građanski konsenzus.“
HDZ traži dosljednu provedbu Zakona o prebivalištu

"Ne mogu vjerovati da vijećnici nisu prepoznali važnost podizanja ruku i iskazivanja podrške kandidatu koalicije koja je dobila najviše glasova u nedavnim prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Vukovara", izjavio je nakon sjednice vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ).
Vukovarski je HDZ javno pozvao predsjednika Vlade Zorana Milanovića da hitno provede odredbe Zakona o prebivalištu jer smatra da se se jedino dosljednom provedbom tog zakona može osigurati da se budući sazivi vukovarskoga Gradskog vijeća ne dovode u "pat-poziciju" tako da o njegovu sastavljanju i radu odlučuju stranke i pojedinci koji u nj ulaze s najmanje glasova osvojenih na izborima. "U Vukovaru nemamo ni popis stanovništva niti popis birača. Sve su to izmišljene brojke. Pozivam premijera neka provede Zakon o prebivalištu u ovome gradu i neka građani ovoga grada odlučuju o svojoj sudbini, ali samo oni građani koji doista žive u Vukovaru. Onda ovakvih situacija više nećemo imati, kao što nećemo imati niti međunacionalnih i bilo kakvih drugih problema", izjavio je novinarima nakon neuspjele konstituirajuće sjednice vukovarskoga Gradskog vijeća HDZ-ov vijećnik Pilip Karaula.
Potvrdio je da je HDZ uoči konstituirajuće sjednice pokušao razgovarati s predstavnicima Saveza za Hrvatsku, u čije je ime u Vijeće izabrana Slavica Jelinić iz HDSSB-a, koja se danas nije pojavila, ali, dodao je, u tom savezu nisu bili zainteresirani za razgovor.

Prema mišljenju Igora Gavrića iz HSP-a dr. Ante Starčevića, koji je bio kandidat koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ za predsjednika Gradskog vijeća, "u Vukovaru su ponovno na djelu političke igre" zbog kojih trpe svi građani.

Bošnjak (SDP): "Mi smo se ponašali konstruktivno"
"Mi smo kao koalicija SDP-a, HNS-a i SU-a bili na tragu da se formira Gradsko vijeće. Davali smo prijedloge i za mandatnu komisiju i za komisiju za izbor i imenovanje, što je bio preduvjet da bi se došlo do točke izbora predsjednika Vijeća, ali Vijeće nije konstituirano. Slijedi nam novi pokušaj konstituiranja", izjavio je novinarima predsjednik vukovarskoga SDP-a, vijećnik Goran Bošnjak, ocjenjujući kako se SDP na konstituirajućoj sjednici ponašao konstruktivno. Također je rekao kako SDP ne namjerava dati potporu kandidatu HDZ-a za predsjednika Vijeća jer smatra da bi, pošto je za gradonačelnika izabran kandidat HDZ-a Ivan Penava, "bio dobar balans" kada bi ta dužnost pripala vijećniku SDP-a kao drugoj političkoj opciji po snazi.
Milaković očekivao takav rasplet situacije
Predsjednik vukovarskoga SDSS-a i zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Srđan Milaković izjavio je kako je SDSS očekivao takav "rasplet situacije oko konstituirajuće sjednice Vijeća" te da nije mogao poduprijeti kandidata koalicije na čelu s HDZ-om, a drugačiji dogovor SDSS nije postigao.
Po njegovim riječima, u SDSS-u smatraju kako bi najbolje rješenje bilo da vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić podupre koaliciju na čelu s HDZ-om, čime bi ta koalicija imala većinu u Gradskom vijeću.
Suzdržanost vijećnika SDSS-a prilikom glasovanja za kandidaturu Gorana Bošnjaka (SDP) za predsjednika Gradskog vijeća, Milaković je opravdao tvrdnjom kako SDSS nema nikakvog razloga poduprijeti kandidata SDP-a koji ne može proći. Na pitanje novinara bi li SDSS - u interesu građana Vukovara i da ponovno ne bude prijevremenih izbora - bio spreman poduprijeti kandidata HDZ-a za predsjednika Gradskog vijeća, odgovorio je kako "za tako nešto ima jako malo prostora, ali ga ima".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.