Hrvatski radio

Radio Osijek

Pitanje nestalih mora se riješiti ako želimo budući suživot

06.10.2022.

14:48

Autor: HRT Radio Osijek

Obilježena 31. obljetnica zločina kod farme Orlovnjak

Obilježena 31. obljetnica zločina kod farme Orlovnjak

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Trideset i jedna godina je prošla od jednog od najtragičnijih dana u povijesti Antunovca - napada na farmu Orlovnjak kada je poginulo i nestalo 9 hrvatskih branitelja i civila. Tužna obljetnica obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja, a odakle su još jednom upućeni pozivi odgovornima da konačno otkriju mjesta posljednjih počivališta nestalih 

Borbe između oklopno-mehaniziranih postrojbi JNA i tridesetak branitelja kod farme Orlovnjak, na prostoru između Antunovca i Tenje, počele su već tijekom jutra, a tog dana 1991. prisjetio se jedan od zapovjednika obrane Antunovca Stjepan Šerić. U ovo vrijeme tijekom dana, trajala je borba za Orlovnjak. Neprijatelj je iz Tenje i Klise granatirao naše položaje na kojem su bila dva voda. Međutim, kada su iz Silaša zaobišli naše položaje i zauzeli dio teritorija, boj za Orlovnjak je bio gotov te je tada oko 14h počelo povlačenje. Oružana obrana Orlovnjaka počela je još u svibnju 1991. te je, kako će se pokazati, bila jedna od najvažnijih crta obrane Osijeka.  Orlovnjak se pet mjeseci branio da se neprijateljske snage ne približe Osijeku, da ne mogu artiljerijom dohvatiti sam grad. Pet mjeseci je Osijek bio zaštićen od granatiranja. I zato je danas bitno istaknuti kako je Orlovnjak simbol obrane grada Osijeka te da su imena naših suboraca utkana u temelje naše države. To je nešto što moramo stalno isticati, ne zbog nas, već zbog generacija koje dolaze, istaknuo je Šerić.


U obrani Orlovnjaka sudjelovao je i osječkobaranjski župan Ivan Anušić koji je naglasio kako za ovdje počinjene zločine još uvijek nitko nije odgovarao. Zna se točno tko je sudjelovao u tom napadu jer su oni to jutro snimali postrojavanje, naoružanje, davali izjave za svoje tv postaje, zna se tko su, neki od njih žive tu, nekoliko kilometara dalje od Orlovnjaka. Još uvijek nitko nije odgovarao i najvjerojatnije, iz raznoraznih okolnosti u kojima se Hrvatska nalazi, ni neće. Anušić je stoga pozvao odgovorne da konačno barem otkriju gdje su pokopani nestali. Da se da podatak, koji može biti i anoniman, da konačno ovi ljudi koji dolaze ovdje iz godine u godinu uspiju pronaći barem jednu kost koju mogu sahraniti i otići zapaliti svijeću na grob svojih najmilijih. U suprotnom vječito će se postavljati to pitanje koje se mora riješiti ako želimo imati suživot i uzajamno poštovanje između hrvatskog i srpskog naroda na ovim prostorima, zaključio je Anušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.