Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinje obnova sela u Posavini

09.07.2014.

13:47

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sutra će biti raspisan javni natječaj za izvođače radova koji će graditi nove kuće u županjskoj Posavini te obnavljati kuće koje su manje oštećene, najavili premijer Zoran Milanović i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Bageri su krenuli u akciju- oko 150 kuća u Gunji i Rajevu Selu bit će srušeno iako je čak 666 objekata označeno neprikladnima za stanovanje na području Posavine. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš izjavila je tijekom današnjeg posjeta Gunji i Rajevom Selu kako očekuje da će država sagraditi stotinu novih kuća, a kuće u kojima nitko nije živio neće se ni obnavljati. Vlasnici kuća koje imaju manja oštećenja (1. i 2. kategorije) moći će birati hoće li uzeti novac i sami obnavljati kuće ili će im to odraditi tvrtke koje angažira država o svom trošku. Takvi će biti pozvani na razgovor i dati izjavu pred javnim bilježnikom. Ministrica očekuje da će 21. srpnja početi obnova, a da će do zime kuće biti useljive bez uređenih pročelja koja će pričekati sljedeće proljeće. To znači da bi potpuna obnova u Posavini trebala završiti za godinu dana, rekla je Anka Mrak Taritaš. 

Građani su nezadovoljni. Mnogi tvrde kako čišćenje i obnova traju presporo. Premijer Zoran Milanović izjavio je kako razumije nestrpljivost građana. Kaže kako bi i sam bio nestrpljiv u ovakvoj situaciji, no tvrdi kako brže jednostavno ne može ići. Premijer je ponovio kako će do sredine sljedeće godine potpuna obnova u Posavini završiti. "Nismo zaboravili ovaj kraj, do zime će sve biti sagrađeno, a na proljeće potpuno dovršeno. Sreća je da nije bilo gore od ovoga. Nemamo iskustva, srećom nismo imali često poplave, no ja sam zadovoljan obnovom", izjavio je Milanović. Odgovarajući na upit zašto kasni isplata pomoći građanima, Milanović je rekao da to treba pitati Crveni križ te dodao kako je možda država trebala i taj posao preuzeti na sebe. 

Premijer Milanović i ministrica Mrak Taritaš razgovarali su s brojnim građanima čije su kuće uništene u poplavi te posjetili osnovnu školu u Drenovcima u kojoj je smješten ured Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Tijekom posjeta Gunji i Rajevom Selu je istaknuto kako su maksimalno skraćeni rokovi za javne natječaje kako bi posao obnove počeo što prije. Ministrica je rekla da će Posavinu obnavljati 10 do 15 tvrtki, a nastojat će se da to budu lokalna građevinska poduzeća. 

Više o obnovi u Posavini poslušajte u izjavama premijera Milanovića i ministrice Mrak Taritaš. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.