Hrvatski radio

Radio Osijek

Popovac - baranjsko marijansko proštenište

15.08.2014.

00:05

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Baranjci dugo nisu imali svoje marijansko proštenište. Zapravo, imaju ga, ali je bilo zaboravljeno u nemirima vremena i prostora. Posljednjih je godina Svetište Gospe Lurdske u Popovcu ponovno postalo okupljalište Marijinih štovatelja.

"Svake je godine sve veći broj hodočasnika u Svetištu Marije Lurdske u popovačkom dijelu Banske Kose, dolaze iz svih dijelova Baranje pa i šire", kaže nam mjesni župnik i upravitelj Svetišta, velečasni Krunoslav Karas. Svetište je smješteno oko tri kilometra od mjesta Popovac i može se doći automobilom makadamskom cestom koju je uredila općina Popovac. Svetište je izgrađeno prije gotovo devedest godina, odnosno 150 godina od ukazanja Gospe u Lurdu kada se ukazala djevojci Bernardici. Spominje se da je nastalo u tijeku prvog svjetskog rata 1916. godine kada je tadašnji župnik župe čiji su stanovnici većinski bili Nijemci, pozvao vjernike na darivanje da bi se kupio kip Lurdske Gospe.

Obitelj Šajdl je darovala zemljište na kojem se nalazi svetište i 1921. godine postavljen je sam kip Marije Lurdske bez spilje i blagoslovljen je. 1923. godine napravljena je spilja po uzoru na Lurd i uređeno je svetište, te godine bilo je i veliko hodočašće baranjskih vjernika iz okolnih mjesta Popovac, Branjina, Čeminac, Beli Manastir, Grabovac, Darda, Petlovac i mnogih drugih.

1924. godine kupljeno je zemljište iznad spilje te su napravljene postaje križnog puta. 22. kolovoza 1926. postavljen je križni put, Spomenica iz tog vremena bilježi da je na posveti bilo preko 5000 vjernika. Od tada toga dana ovdje se okupljaju vjernici koji u najvećem broju hodočaste u ovo svetište 15. kolovoza.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.