Hrvatski radio

Radio Osijek

Poskupljuje gorivo

06.01.2014.

15:04

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Motorni će benzini od ponoći poskupjeti od 14 do 16 lipa po litri, dok će za 8 lipa poskupjeti eurodizel, plavi dizel i lož ulje, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 7. do 20. siječnja.

Prema tim podacima, naftne će kompanije u iduća dva tjedna moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,31 kunu, što je 14 lipa više od dosadašnjih 10,17 kuna.

Za 15, odnosno 16 lipa po litri poskupjet će eurosuperi 98 i 100 pa će se eurosuper BS 98 od ponoći prodavati po 10,62 kune (do sada 10,47 kuna), a eurosuper BS 100 stajat će 10,83 kune (do sada 10,67 kuna).

Nova najviša cijena eurodizela BS od sutra će biti 9,83 kune, što je 8 lipa više od dosadašnjih 9,75 kuna. Za 8 lipa po litri poskupjet će i plavi dizel i lož ulje pa će se plinsko ulje obojano plavom bojom prodavati po 6,30 kuna (do sada 6,22 kune), a loživo ulje po 6,75 kuna (do sada 6,67 kuna).

Ministarstvo je najviše razine maloprodajnih cijena u idućem dvotjednom razdoblju utvrdilo temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.


Određivanje cijena prema Pravilniku - do usvajanja novog zakona

Prema tom Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. 

Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena, predviđa Pravilnik. Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata još uvijek je na   snazi, jer novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, koji predviđa ukidanje pravilnika te slobodno formiranje cijena naftnih derivata, još uvijek nije raspravljen niti usvojen u Hrvatskom saboru.

Naime, Vlada je sa sjednice održane 5. prosinca 2013. u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, koji predviđa slobodno formiranje cijena naftnih derivata. S obzirom da će Hrvatski sabor ponovno zasjedati nakon 15. siječnja 2014. novi zakon o tržištu nafte i naftnih   derivata može biti usvojen najranije na tom zasjedanju. 

Nakon usvajanja u   Hrvatskom saboru, zakon će biti objavljen u Narodnim novinama, te 8 dana po   objavi stupiti na snagu. Tek tada će formiranje maloprodajnih cijena naftnih   derivata biti slobodno, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva krajem prošle godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.