Hrvatski radio

Radio Osijek

"Predmet "Spačva" presudio Liniću!

06.05.2014.

11:25

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijer Zoran Milanović smijenio je ministra financija Slavka Linića i na njegovo mjesto predložio Borisa Lalovca, dosadašnjeg Linićeva zamjenika. Razlog- predstečajna nagodba vinkovačke "Spačve" u kojoj je ministar oštetio državu za 27 milijuna kuna, jer je osobno potpisao da se porezni dug Spačve prebije zemljištem čija je vrijednost višestruko precijenjena,

Premijer Zoran Milanović danas je smijenio ministra financija Slavka Linića i na njegovo mjesto predložio Borisa Lalovca, dosadašnjeg Linićeva zamjenika. Do smjene je došlo nakon što je iz vlade jučer poručeno da je premijer od ministra zatražio očitovanje o slučaju "Spačva" nakon čega će razmotriti sve podatke iz tog očitovanja kako bi imao cjelovitu informaciju o tom slučaju. Nakon što je u medijima objavljeno da je ministar u toj predstečajnoj nagodbi oštetio državu za 27 milijuna kuna, jer je osobno potpisao da se porezni dug Spačve prebije zemljištem čija je vrijednost višestruko precijenjena, Linić je na web stranici ministarstva optužio donedavnu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec. Predsjednik Vlade Zoran Milanović zatražio je ranije od ministra financija Slavka Linića očitovanje o tijeku predstečajne nagodbe Drvne industrije Spačva iz Vinkovaca. Predsjednik Vlade danas je dobio traženo očitovanje ministra financija, te će razmotriti sve podatke iz ministrovog očitovanja kako bi imao cjelovitu informaciju o predstečajnoj nagodbi Drvne industrije Spačva, stoji u Vladinom priopćenju. Ministar financija Slavko Linić u danas objavljenom očitovanju premijeru Zoranu Milanoviću o "predmetu Spačva", optužuje bivšu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec za neutemeljeno nisku procjenu zemljišta u Vinkovcima, koje je država preuzela od Spačve na ime poreznog duga u postupku predstečajne nagodbe.

U očitovanju objavljenom na web stranicama Ministarstva financija, Linić tvrdi da procjena koja je načinjena na temelju naloga Nade Čavlović Smiljanec u ožujku ove godine, nije provedena na temelju zakonskih propisa koji Poreznu upravu ovlašćuju za provođenje procjene tržišne vrijednosti nekretnina, te da nije sačinjena korištenjem podataka koji su već bili na raspolaganju Područnom uredu Porezne uprave Vukovar. Pored toga, drži kako nisu uzete u obzir prethodne procjene koje su proveli ovlašteni sudski vještaci. Zaključuje da je procjena Porezne uprave iz ožujka 2014. napravljena mimo pravila struke, jer se Područni ured Porezne uprave Vukovar nije držao usporednih cijena i tabličnih pokazatelja. Linić kaže kako smatra da je neodgovorno prozivanje svojih suradnika od strane Čavlović-Smiljanec za novi izbor sudskog vještaka jer je za dodatnu procjenu bila osobno zadužena. "Temeljem pristigle nove procjene ne nalazim elemenata prijevare i kriminalnih radnji, a to znači niti eventualnog zahtjeva za naknadu štete", navodi Linić. Direktor vinkovačkog drvoprerađivačkog poduzeća "Spačva" Dario Puljiz izjavio je danas kako je "Spačva" stabilna tvrtka koja normalno posluje te redovito isplaćuje plaće zaposlenicima, a da su sve ostalo što su objavili mediji najvećim dijelom neistine.

To su poduzeće u interesu javnosti našlo nakon objave informacije da je Ministarstvo financija od Spačve kupilo poljoprivredno zemljište koje, prema procjeni Porezne uprave, vrijedi tek oko šest, a plaćeno je 33,5 milijuna kuna. Po Puljičević riječima, sva dokumentacija vezana uz predstečajnu nagodbu u "Spačvi" nalazi se na stranicama Fine i, kako tvrdi, jedino je to istina, a sve ostalo su nečija podmetanja. Puljiz dodaje kako je u prvom planu, kada je pokrenuta predstečajna nagodba,bilo spašavanje oko 600 radnih mjesta. "I spasili smo ih. Danas ljudi u "Spačvi" rade i primaju redovito plaću koja je 15 posto veća od prosječne plaće u hrvatskoj drvnoj industriji", navodi Puljiz. "Ne znam ni tko je zemljište procijenio, niti za koliko ga je procijenio",kaže Puljiz koji je bio suvlasnik "Spačve" sve dok vlasnik većinskog paketa dionica toga, prije Domovinskog rata iznimno jakog i značajnog hrvatskog drvoprerađivača, prije godinu i pol dana nije postao Quaestus fond Berislava Škegre.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.