Hrvatski radio

Radio Osijek

Prijeti li Lončarica Velika Osječanima?

03.11.2014.

14:52

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građani stambenih naselja uz gradski deponij otpada, Lončaricu Veliku, upozoravaju da je taj deponij ekološka bomba te da su koncentracije teških metala daleko iznad dopuštenih. Uznemireni su što Grad Osijek ne planira zatvaranje i sanaciju, već proširenje odlagališta. Iz gradske uprave pak poručuju da nema opasnosti te da mjerenja ovlaštenih laboratoria pokazuju kako su sve vrijednosti u dozvoljenim granicama.

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo Alen Prnjat kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako razumije zabrinutost građana.

Iako ovogodišnje mjerenje pokazuje da je sve u redu idući tjedan napravit će nova analiza uzoraka s tog odlagališta, koju će obaviti dva ovlaštena laboratorija, dodao je. Građani iz stambenih naselja uz Lončaricu Veliku upozoravaju da je Republika Hrvatska prije ulaska u Europsku uniju prihvatila  obvezu zatvaranja svih deponija otpada do 1. siječnja 2018. godine, a Grad Osijek ulaže napore kako bi proširio postojeću deponiju za 50%, umjesto da se radi na pronalasku kvalitetnog i trajnog rješenja problema s otpadom. "

Kad je u pitanju sam postupak proširenja postojećeg privremog deponije, Grad Osijek se ne pridržava Pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada Republike Hrvatske u kojem jasno stoji kako deponija ne smije biti bliže od 500 m od prostora u kojem žive ljudi", kaže se u priopćenju stanovnika ulica uz Lončaricu Lončarica Velika. Navodimo i nastavak: "Predviđeno proširenje doći će do stambenih kuća na 300 m, 550 m dijelit će deponij od srednje Poljoprivredne škole, a šk 250 m od školskih voćnjaka. Postupak dobivanja dozvola za proširenje privremene deponije Lončarica Velika temelji se na Studiji utjecaja na okoliš deponija iz 2001. godine. Od rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode iz 2001. godine učinjen je veliki broj propusta u pridržavanju procedure koju je Ministarstvo propisalo. Analiza vode iz piezometra (cijev koja je ukopana uz odlagalište), prema uputama Ministarstva mora se raditi jednom godišnje, a kad ima više kiša i poplava analiza se treba raditi i češće, no tijekom 13 godina na Lončarici Velikoj rađena je analiza vode samo pet puta.  Od dva piezometra koja moraju biti postavljena na deponiji radi samo jedan, a drugi je zatrpan. Sustav procjednih voda potrebno je kontrolirati četiri puta godišnje što znači da ga je trebalo kontrolirati 52 puta, a analiza je napravljena samo 2 puta.

26. veljače 2013. izvršeno je ispitivanje procjednih voda deponije Lončarica za korisnika Gradsko poglavarstvo Osijeka, Upravni odjel za komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša. Rezultati istraživanja po uzorku vode iz piezometra.

- koncentracija žive je 4 puta iznad maksimalno dozvoljene koncentracije

- koncentracija olova je 72 puta iznad maksimalno dozvoljene koncentracije

Analiza uzorka procjednih voda:

- koncentracija žive 217 puta iznad maksimalno dopuštene koncentracije

- koncentraciju kroma 8 puta iznad maksimalno dopuštene koncentracije

- koncentracija nitrata je 10 puta iznad maksimalno dopuštene koncentracije

Rezultati su pokazali kako je u uzorku vode iz piezometra koncentracija toksičnih teških metala mnogo veća od maksimalno dozvoljene koncentracije. Takvo stanje pokazuje da je moguće onečišćenje podzemnih voda koje je nepopravljivo i štetno djeluje na ljude i okoliš.
Teški metali su opasni jer se talože u organizmu te se nakon dugoročne izloženosti teško izlučuju i potencijalno su kancerogeni. Uzorci u procijednim vodama su još puno lošiji. Nisu napravljeni betonski obodni kanali nego postoji samo dio zemljanih obodnih kanala koji su vodopropusni, a zemlja oko deponije je zapuštena, zarasla šikarom i visokom travom. Obodne vode se slijevaju u melioracijski kanal i takva se voda dalje širi tlom. Zavod za unaprjeđivanje sigurnosti još je u travnju 2011. godine utvrdio kako je razina metana, zapaljivog plina, viša od donje dozvoljene granice eksplozivnosti što je utvrđeno na nekoliko mjernih točaka. Usprkos tom izvješću protupožarni putovi nisu izgrađeni.Usprkos ovim saznanjima Grad Osijek nastavlja provoditi proceduru u smjeru proširenja odlagališta i naručuje Elaborat zaštite okoliša Sanacija odlagališta otpada "Lončarica Velika" - ocjena o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš koji je dostavio Ministarstvu zaštite okoliša u rujnu 2013. godine", upozoravaju građani.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.