Hrvatski radio

Radio Osijek

10:11 / 24.03.2014.

Autor: Radio Osijek

Privlačnost Papučkih jaglaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo dvije tisuće planinara šetalo je obroncima Papuka na tradicionalnim 32. Papučkim jaglacima.

Planinari i ljubitelji šetnje i prirode iz cijele Hrvatske okupili su se u Velikoj kako bi nedjeljno prijepodne proveli na suncu i svježem zraku. Svi sudionici mogli su izabrati između sedam poučnih staza, ovisno o svojim mogućnostima i fizičkoj spremi. Tako se moglo planinariti na Lapjak preko Tauberovih stijena, na Jankovac, Trišnjicu, Češljakovački vis i Mališćak.

Organizator je kao i svake godine bio HPD „Sokolovac" uz potporu Općine Velika, Parka prirode Papuk, Grada Požega te Turističke zajednice Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

„Mi imamo što pokazati danas ovdje. Papuk je veličanstvena planina i pet slavonskih brda i planina zapravo govore o duši Slavonca, govore o ljepoti ovog prostora i odišu predivnim ljudima koji ovdje žive“, rekao je na startu šetnje okupljenim ljubiteljima prirode župan požeško-slavonski Alojz Tomašević. 

Prvi „Papučki jaglaci održani su 1981. godine na Dan žena (8. ožujka). U dugom vremenskom periodu „Papučki jaglaci“ samo jednom se nisu održali i to zbog rata, a jednom su bili izvan Papuka. Uspostavom samostalne Republike Hrvatske „Papučki se jaglaci“, prvi proljetni izlet po papučkim obroncima organizira se uz  početak proljeća.