Hrvatski radio

Radio Osijek

Privlačnost Papučkih jaglaca

24.03.2014.

10:11

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo dvije tisuće planinara šetalo je obroncima Papuka na tradicionalnim 32. Papučkim jaglacima.

Planinari i ljubitelji šetnje i prirode iz cijele Hrvatske okupili su se u Velikoj kako bi nedjeljno prijepodne proveli na suncu i svježem zraku. Svi sudionici mogli su izabrati između sedam poučnih staza, ovisno o svojim mogućnostima i fizičkoj spremi. Tako se moglo planinariti na Lapjak preko Tauberovih stijena, na Jankovac, Trišnjicu, Češljakovački vis i Mališćak.

Organizator je kao i svake godine bio HPD „Sokolovac" uz potporu Općine Velika, Parka prirode Papuk, Grada Požega te Turističke zajednice Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

„Mi imamo što pokazati danas ovdje. Papuk je veličanstvena planina i pet slavonskih brda i planina zapravo govore o duši Slavonca, govore o ljepoti ovog prostora i odišu predivnim ljudima koji ovdje žive“, rekao je na startu šetnje okupljenim ljubiteljima prirode župan požeško-slavonski Alojz Tomašević. 

Prvi „Papučki jaglaci održani su 1981. godine na Dan žena (8. ožujka). U dugom vremenskom periodu „Papučki jaglaci“ samo jednom se nisu održali i to zbog rata, a jednom su bili izvan Papuka. Uspostavom samostalne Republike Hrvatske „Papučki se jaglaci“, prvi proljetni izlet po papučkim obroncima organizira se uz  početak proljeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.