Hrvatski radio

Radio Osijek

Priznali krivnju, kaznu odrađuju radom za opće dobro

27.03.2014.

20:48

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šestero od ukupno 22 optuženika za kupoprodaju ispita na osječkom Pravnom fakultetu danas su priznala krivnju i nagodila se s Uskokom pa će umjesto u zatvor uglavnom na rad za opće dobro ili uvjetne kazne.

Nagodbu s tužiteljstvom na današnjoj je sjednici optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda potpisao i bivši direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kao i asistent na katedri kazneno pravnih znanosti Zvonimir Tomičić.
Krivića se tereti da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima 'olakšaju' prolaz na ispitima. Profesori su po ispitu uglavnom dobivali po tisuću eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugrade klima uređaj i metalna ograda. Uz više studenata i posrednika u ovom je slučaju optužen i dekan Pravnog fakulteta Igor Bojanić te profesori Srećko Jelinić, Vlado Belaj i Vjekoslav Puljak.
No, kako oni nisu priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom, optužno će vijeće o osnovanosti optužnica na njihovu štetu raspravljati u svibnju.
Prema pisanju medija usluge za svoju djecu studente najčešće su preko posrednika dogovarali roditelji. Studenti koji su kupili ispit dobili su naputak da na pismenom dijelu 'napišu bilo što' te da na usmene dolaze posljednji. Istragu na osječkom pravnom fakultetu Uskok je vodio od travnja do kraja prošle godine, a isprva je uhićeno pet profesora, jedan asistent, 12 posrednika i dvadesetak studenata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.